България допусна огромна грешка, Бокова имаше шанс да оглави ООН

Александър Андреев - DW 06 октомври 2016 в 20:48 14959 6

България допусна огромна грешка. Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше политическа катастрофа, казва за ДВ политоложката Йохана Даймел. Според нея Бокова е имала шансове да оглави ООН.

ДВ: Г-жо Даймел, нямаше ли да е по-добре за България да издигне само един кандидат?

Даймел: Просто ми взимате от устата един от аргументите, които исках да изтъкна. Мисля, че това, което се случи, е политическа катастрофа. Във външнополитическо отношение беше нанесена голяма вреда - както за самата България, така и за ЕС и за еврокомисарката Кристалина Георгиева. А единствената, която може да се радва - независимо, че в крайна сметка отпадна, е г-жа Бокова, защото тя се представи най-добре от всички кандидатки.

Допусната беше огромна политическа грешка. Най-късно през май - след като АБВ напусна коалиционното правителство - трябваше да се помисли дали София да подкрепя и по-нататък г-жа Бокова, която всъщност имаше добри шансове, или пък да се избере нов кандидат. Да се хвърли г-жа Георгиева в състезанието на толкова късен етап си беше - тук ще се повторя - политическа катастрофа.

ДВ: Добре, но смятате ли, че подкрепата на българското правителство изобщо играе някаква роля при такъв международен въпрос?

Даймел: Разбира се, че играе роля, когато става дума за кандидатура за един толкова висок пост. Бих казала дори за най-високия пост в света изобщо. И когато тази кандидатура не получава подкрепа дори от собствената си страна, това е просто катастрофално. А и най-късно през септември се видя, че португалецът Антонио Гутереш получава по-добри оценки и има по-добри шансове за успех. И тогава изведнъж, на толкова късен етап, да се обърнеш срещу собствената си кандидатка и да изпратиш на нейно място нова - какво е това? Независимо, че Георгиева се ползваше с подкрепата на Меркел, беше ясно, че след като Германия няма постоянно място в Съвета за сигурност на ООН, подкрепата на Франция за Гутереш е многократно по-важна от германската позиция.

Казано накратко: разбира се, че подкрепата на собствената страна е много важна. Да, България е малка страна, но тя е значима, защото през 2017 година ще поеме ротационното председателство на ЕС. Тогава всички очи ще бъдат обърнати именно към нея, а и г-жа Георгиева не е кой да е - тя е вицепредседател на Еврокомисията. Така че наистина бяха нанесени огромни вреди.

ДВ: Какво въздействие оказаха, според Вас, напрегнатите отношения между Европейската народна партия и европейските социалисти?

Даймел: Това, разбира се, изигра роля, но да се залага на г-жа Георгиева само защото евентуално тя ще се ползва с подкрепата на ЕНП - т.е. на консерваторите - е недостатъчно и вече видяхме потвърждението. Светът не се състои само от консерватори, а г-жа Бокова беше постигнала вече относително добри резултати. В последното гласуване видяхме, че тя се справи значително по-добре. Именно тя се оказа най-добрата жена-кандидатка. И имаше шансове да стане онази желана от всички кандидатка от Източна Европа, която да заеме този висок пост.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12137

6

Буда Гоцев

07.10 2016 в 10:28

Сигурен съм, че никой не се е учудил на поредната огромна грешка на БГ ! Ако Боко и сие направят нещо умно сигурно ще последва всемирно изумление ...

77927

2

El Commandante

06.10 2016 в 21:19

Следващото, напълно логично решение, е да се отнеме на България ръководството на ЕС.
Верно е че ЕС се ръководи от идиоти, принцип на устройството му, но не може да се позволи начело да застанат ЧАК ТАКИВА отчайващи дебили.
 
X

Предизборно със Светльо Витков