Джихад, ти, роден наш!

Юлиан Христов Последна промяна на 03 ноември 2014 в 18:45 8876 7

Слуховете за българи в редиците на джихадистите от „Ислямска държава“ се оказаха твърде пресилени. Ефектът от това е единствено истерията около изявлението на военния министър Велизар Шаламанов и лекотата, с която тя се шмугна в новинарските емисии и дори стана повод за „разследвания“. „Слухове“, защото към този момент официална информация за българи джихадисти няма. Най-малкото, защото службите не се разбраха за това какво знаят по въпроса – според Военното разузнаване, щом министърът е казал, значи е така, а според НРС няма такава информация.

Но това не се случва за първи път.

Тепърва Съветът по сигурността при Министерски съвет ще трябва да изясни достоверността на информацията и да оцени ефекта ѝ върху националната сигурност.

Едно от нещата, които останаха недоизказани от военния министър и зависнаха без отговор, е страната ни съучастник ли е в „производството“ на джихадисти за износ или просто ги транзитира. Защото отговорът на първия въпрос би трябвало да дадат родните служби за сигурност, докато за втория приносът до голяма степен е на външните служби. И ако наистина става въпрос за транзит, това, за съжаление, не е новина.

Службите ни вероятно разполагат с информация за български граждани, които се бият в редиците на джихадистката групировка „Ислямска държава“, но в случая не става въпрос за етнически българи, коментира пред OFFNews бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген.-лейтентант Кирчо Киров. Според него в случая става въпрос за „лица с български паспорти“, като в тази група влизат граждани от Македония, Албания, Косово, за които вече има официална информация за „донорство“ към джихадистки организации в Сирия и Ирак.

Киров твърди още, че по негово време в НРС не е постъпвала информация за българи джихадисти. В същото време той не изключва и възможността страната ни да се окаже своеобразна „банка кадри“ за подобни крайни джихадистки организации. По думите му обаче отдавна е ясно, че страната ни е потенциална транзитна зона за джихадисти от и към Близкия Изток.

„Категорично мога да кажа, че няма нито един етнически българин, който да воюва в редиците на „Ислямска държава“. Категорично го отричам и съвсем отговорно го казвам“, твърди пред OFFNews директорът на Института за близкоизточни изследвания Мохд Абуаси. Според него изказването на военния министър е по-скоро обида към българските служби. „Защото не може да се говори за 40 българи, воюващи в редиците на „Ислямска държава“ и българските служби да не знаят за тях и да чакаме приятелски служби да ни го съобщят“, каза още той и поясни, че понастоящем вероятно има не повече от 2-3-ма души, сирийци с български паспорт.

В конкретния случай за твърдението, че при талибаните имало загинал мъж с името Анис Българина, той уточни, че става въпрос за прякор, който не означава, че мъжът е от България. „По принцип се използват такива прякори за хора, които идват от някъде. Тоест, той може да е бил арабски студент в България. Но кой е този човек, може само да се спекулира, тъй като не е ясно от къде е той“, каза още той.

Абуаси също смята, че потокът на джихадисти към Близкия Изток минава през България. Той поясни, че това са хора с европейско гражданство, които към момента са около 15 хил. души. Сред тях има както християни, родени в Европа – германци, французи, британци, македонци, косовари, но също и за хора с произход от Близкия Изток.

„Министърът на отбраната повдига въпроса, но нали виждате, че шефът на разузнаването казва, че няма такава информация“, коментира и Николай Радулов, бивш секретар в МВР. Той обаче не изключи възможността България да е донор на джихадисти, но според него не става въпрос за етнически българи. Въпреки това заплахата за националната сигурност е налице, ако роднините на „мъченик джихадист“ може да го последват в предаността му към свещената война. „Спящите клетки са организация, която е дълбоко законспирирана. Ние може да говорим за хора, които по една или друга причина „съчувстват“ на подобен тип изяви, но в за съществуването на такива организации у нас не можем да говорим. Има основи за това – проповядва се ислямът, тук-таме го проповядват по твърдо... Тоест, има условия за някаква верска нетърпимост, но за спящи клетки – не бих казал“, коментира още той.

По информация на OFFNews Съветът по сигурността, който се очаква да заседава през седмицата, тепърва ще изяснява достоверността на изнесената от военния министър информация. Това, на което трябва да бъде даден отговор обаче, е повече от компетентността на МВР и ДАНС. Те трябва да обяснят, ако има открити български документи за самоличност, притежавани от членове на Ислямска държава, по какъв начин и дали изобщо властите са наблюдавали тези хора. Като че ли не по-малко важно е да стане ясно и защо се получава така, че премиерът не знае за български износ на ислямисти, президентът мълчи, а военният министър ползва информацията на външни служби. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2014 в 01:05

Тъй като обикновено плюя по статиите ви по темата, искам веднъж и да похваля. :)Авторът е балансирал всички гледни точки доста умело, цитирал правилно всички източници и се е получил много добър материал!

03.11 2014 в 23:45

до:dido

За да напишеш такова нещо , явно не познаваш китната циганска душа! В "оная махал в Пазарджик" ще има мюсюлмани(вахабити) до като пристигат пари.В момента в който спрат да пристигат парите от вахабити ще си станат най-обикновени класически мангали! Много по-притеснително е това което се случва в Родопите(случая Сърница и последвалото дело в пазарджишкия съд).Там се работи на принципа на старата китайска поговорка , че "капката не е силна със силата си , а с постоянството си".Ефекта ще се види след още 10-15години , ама вече ще е късно.

03.11 2014 в 19:54

Деца от ромската махала в Пазарджик са заснели видео, в което имитират обезглавяване на свой връстник. Те вкарват цялата символика и изпълняват "ритуала" така, както го правят джихадистите, съобщава БНР. Клипът е пуснат и в Интернет, като за това е подаден сигнал в ДАНС от сдружението "Дружба Родина". Видеото е заснето в джамия.

03.11 2014 в 19:48

Има джихадисти в Пазарджик. Моля американците да пратят дрон.

03.11 2014 в 19:47

Особено внимание в оная махал в Пазарджик, тия цигани за това ги готвят.

03.11 2014 в 19:14

Престанете да всявате излишно напрежение! Няма никакво доказателство за участие на български граждани в Даиш! Нужно е наблюдение и истински професионални анализи на обстановката там, а не жълтини и кьорфишеци. Ситуацията с Даиш не бива да се подценява в никакъв случай, но моля ви за професионализъм и адекватност. От простотия и некадърност сами ще си подпалил чергата - преди даже джихадистите да са се сетили за нас.

03.11 2014 в 19:05

Споменах ли, че Шаламанов е идиот и миризлив урод, когато се разписка и поиска свикване на КСНС?
Споменах!
Чучулигите скъсаха ли се да слагат минусчета?
Скъсаха се!