OffNews.bg

Миков оглави парламента, ГЕРБ - обидени, напуснаха залата

Със  118 гласа "за" и 97 "против" депутатите избраха Михаил Миков за председател на 42-рото Народно събрание. Негови заместници ще са Христо Бисеров от ДПС и Мая Манолова от "Коалиция за България".

Кандидатурата на Миков бе издигната от "Коалиция за България". Според председателя на левицата Сергей Станишев Михаил Миков е "парламентарист по душа". Номинацията му бе подкрепена от депутатите на "Коалиция за България" и ДПС. "Против" гласуваха ГЕРБ, а народните представители от "Атака" не гласуваха.

Конкурент за мястото му бе председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева от ГЕРБ. Нейната кандидатура обаче бе отхвърлена с 96 гласа "за", 117 против" и един "въздържал се". Номинацията на Цачева бе издигната лаконично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Вероятно всички 240 народни представители осъзнават, че трябва да върнем достойнството на НС като основната институция на парламентарната Република България. Трябва да осигурим това място като терен на взаимодействия между различните власти, като образец и пример за преодоляване на напрежението, а не за създаване на такова. Трябва да работим за преодоляване на наследство в законодателството, което не е най-приятното. Трябва да изведем сътрудничество между парламента и гражданското общество. Тук трябва да се разискват всички въпроси, свързани с пълноценното участие на България в ЕС. Никой няма илюзията, че в 42-рото НС ще бъде лесно. Надявам се, че ще опровергаем скептиците и 42-рото Народно събрание ще бъде необходимият за България парламент", заяви в първата си реч като председател на Народното събрание Михаил Миков.

В разрез с намеренията на Миков за диалогичност обаче изборът на ръководство на новия парламент не премина без скандали. В началото на процедурата за избор на заместници на Миков зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази своето възмущение:

"Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва в този сценарий за избор на ръководители на Народното събрание. Ние няма да издигаме заместник-председател на българския парламент, защото тази конфигурация показва, че вие ще търсите реваншизъм, конфронтация. Ние няма да участваме в това, което вие добре сте режисирали", отсече Цветанов.

Минути след речта му депутатите от парламентарната група на ГЕРБ напуснаха залата. Така, без участието на ГЕРБ и "Атака", ДПС и "Коалиция за България" единодушно избраха за заместници на Миков.