Местан: Областните управители са най-голямата заплаха за вота

Елица Мартинова 19 март 2013 в 08:39 922 0

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

„Ако трябва да бъдем честни, вероятно „Информационно обслужване“ не е най-големият проблем на изборите. „Информационно обслужване“ не брои, а само обобщава резултати. Проблемът с честността на вота е дали изпълнителната власт ще изпълни всичките си задължения по закон и кои ще бъдат преките участници в изборния процес“, коментира пред „Нова телевизия“ лидерът на ДПС Лютви Местан.

В понеделник по време на срещата си с премиера Райков лидерът на ДПС Лютви Местан изрази опасения, че Константинов прави тенденциозни изказвания и може да спомогне за манипулация на изборите. Повод за коментара на Местан беше изказване на шефа на „Информационно обслужване“ проф. Константинов, в което той заяви, че, ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, той ще направи всичко възможно това да не се случи.

Според Местан обаче не Константинов е най-голямата заплаха за честния вот. По думите му за да се пребори с манипулацията на изборите, Райков е трябвало да смени областните управители, назначени от ГЕРБ.

„Областните управители са съобразните министър-председатели за съответната област. Не сме съгласни с тезите на Марин Райков, че не е целесъобразно да бъдат сменени областните управители, назначени от предишния премиер Борисов. Разбира се, зависи какво разбираме под „служебен кабинет“. Според нас той е малко по-широко понятие и включва и политически кабинети на съответните министерства, и политическите съветници, плюс областните управители“, коментира Местан.

По думите му на изборите през 2011 г. тогавашните премиер и вицепремиер Бойко Борисов и Цветан Цветанов са насърчавали манипулациите, а сега служебният министър-председател трябва внимателно да следи за честен вот.

„Очакваме г-н Райков да разпореди на държавните служители да си вършат работата и просто да следят за честното провеждане на изборите. Те също имат право на политическо пристрастие, но нямат право на пропагандна дейност, особено когато са на работа“, добави председателят на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови