Радан Кънев ще оглави ДСБ (видео)

Елица Мартинова 20 май 2013 в 11:30 4203 14

Иван Костов и Радан Кънев, Снимка: БГНЕС
Иван Костов и Радан Кънев, Снимка: БГНЕС

Радан Кънев ще оглави ДСБ, след като миналия понеделник Иван Костов обяви, че се отказва от лидерския пост заради слабото представяне на тъмносините на изборите.

В събота се е провела партийна среща на партийното ръководство и водачите на листи, които ДСБ издигна за парламентарните избори. На форума с тайно гласуване е била определена кандидатурата за нов председател. Тя ще бъде официално представена на Националното събрание на партията, което ще се проведе на 23 юни.

Имало е и други кандидатури за поста, сред които са били Петър Москов, Илко Семерджиев и Светослав Малинов. По думите на Иван Костов обаче Радан Кънев е бил единодушно подкрепен, а останалите номинирани са си направили отвод.

"Това е най-бързо израсналият и най-обещаващият млад политик. Ние се убедихме, че има силна визия за бъдещето, затова с колегите го подкрепихме единодушно. ДСБ е силно консолидирана зад това свое решение", заяви Иван Костов.

Самият Радан Кънев подчерта, че ще работи за единството в редиците на ДСБ и за укрепване на партийните структури. По думите му в страната съществуват два основни проблема, по-важният от които е фактът, че според него хората, които са в състояние да изведат България от кризата, не са успели да влязат в парламента.

"Съставът на Народното събрание не може да отговори на въпросите, които свалиха предишното правителство - монопола, мафията, слабото управление. Всяка една партия в парламента в момента е зависима от монополите. Още в самото начало на преговорите за съставяне на парламент всяка партия ще трябва да направи компромис с предизборните си обещания и така ще излъже своите избиратели", заключи Кънев.

Според него вторият проблем е "трайното овълчване на политическите партии", което, по думите му, замества смисления диалог.

"Съществува сериозна опасност тази мафиотска компроматна война да замести политиката", предупреди Кънев.

От ДСБ обещаха, че ще се противопоставят на проблемите в страната, като работят за сплотяване на партията, за да не предадат доверието на хората, които са гласували за тях на 12 май. Кънев заяви още, че след консолидацията на партията ръководството на ДСБ най-вероятно ще помисли и за обединение на дясното пространство.

Той отказа да се ангажира с прогнози за възможните партньори в дясно. Кънев заяви обаче, че е категорично против разпускането на съществуващи партийни структури и намекна, че формата на обединение би могла да бъде единствено коалиция.

Настоящият председател на ДСБ Иван Костов подчерта, че не се е уморил от политиката и ще работи за укрепването на партията.

"Не съм се уморил. Ще помагам от сърце и с дълбока убеденост, защото искрено вярвам в хората, които идват след мен", каза Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!