OffNews.bg

Депутати пак умуват за тютюна, иде нов протест

Депутатите от здравната комисия трябва да обсъдят възможността за отмяна на тоталната забрана на пушене на закрито, предлагат независимите народни представители Кирил Гумнеров и Стоян Иванов.

Двамата депутати настояват да се върне законът в стария му вид, в който заведенията имаха право да обособят отделни зони за пушачи и непушачи. Tакова предложение е внесено като част от промените и в Закона за туризма, които ще бъдат разглеждани също днес, но от икономическата комисия в парламента. Вносителите настояват текстовете да стигнат до пленарната зала преди Коледа.

Днес, 13 декември, е планиран нов протест - този път на привърженици на новия закон и пълната забрана за пушене на обществени места на закрито. Той ще се проведе на бул. "Княз Александър I", откъм бул. „Дондуков" в 14 ч. Протестиращите ще ходят назад демонстративно под прозорците на здравната комисия на „Дондуков".

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се обяви срещу нова промяна в закона и заяви преди дни, че е недопустимо интересите на бизнеса да се поставят над здравето на хората.

Ресторантьори от своя страна заплашиха с гражданско неподчинение и обявиха, че от 15 декември еднолично "свалят забраната" и ще позволяват на клиентите си да пушат.