Quantcast

"Ударих лекаря, защото ме хвана за гърлото. Беше озверял"

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2015 в 08:44 21918 58

Снимка Нова тв

Борис Десподов (с черния пуловер) и Хосе Мансо в студиото на Нова тв.

"Ударих лекаря, защото ме хвана за гърлото. Беше озверял." Това заяви Борис Деспотов в студиото на Нова тв тази сутрин.

Миналата седмица той отишъл в Университетската болница "Св. Анна" в София със своя приятел Хосе Мансо, чийто тъст лежал в реанимацията там и бил в критично състояние. Двамата влезли в реанимацията, където достъпът е забранен, лекарят д-р Димитър Николаков ги изгонил и Деспотов ударил лекаря.

Борис и Хосе дойдоха в студиото на Нова тази сутрин, за да разкажат тяхната гледна точка за случилото се.

"Отидохме да дарим кръв. В 12.15 ч. се качихме от кръводарителския център до реанимацията с потвърждението за кръводаряване, за да попитаме за състоянието на пациента. Позвънихме на звънеца на входа на реанимацията. Санитарката излезе и попита: "За кой сте?". Той каза името на пациента, давайки картона, и попита за информация. Жената отговори: "Каквото са ви казали сутринта, това е".

Искахме повече информация, защото току-що бяха казали на дъщерята на пациента, че баща й е получил инфаркт. Но тя беше толкова стресирана, че не успя да ни обясни нищо, разбрахме само думата инфаркт.

Сантарката каза "Да, изчакайте тук". Часът стана 1 без 15, звъннахме пак. Същата жена излезе. "Кажете". Отговорихме "Знаете за какво сме тук, кажете поне има ли смисъл да седим". Жената ни отвърна арогантно: "Аз съм санитарка, не съм длъжна да ви казвам нищо". Обърна се. Нито "довиждане", нито нищо. Влязох след нея и започнах да говоря високо, така, че да ме чуят всички: "Такива ли сте лекарите? Ако така карате да се чувствах близките на пациентите, какви грижи полагате за тях?". Там беше началникът с още лекари. Дойде и ме избута. "Ти кой си? Защо си тук?". Избута ме - с едната ръка за гърба, с другата - за рамото. Излязохме навън. "Ти кой си, бе?" Обясних, че съм с приятел, чийто тъст е в реанимацията. Приятелят му обяснил, че жена му е получила информация, която не е разбрала и иска да разбере повече за състоянието на пациента.

Той започна да му се кара и да изтъква как той е началник а ние сме никои. Ядосах се и му изтъкнах че е положил Хипократова клетва. Той видимо се жегна, обърна се: "Ти какво разбираш от Хипократова клетва?" и ме хвана за врата. Казах "Пуснете ме, ще ви ударя". Той продължи да ме държи за врата и да говори, не мога да кажа какво. Ударих го през ръката, той продължи, ударих го втори и трети път. Вървях назад, той вървеше към мен, видимо озверял. Бях стигнал до края, нямаше къде повече да отида и излязох пред сградата. Видях, че влиза патрулка и се върнах", разказа Борис.

Не бях прав да вляза в реанимацията. Съжалявам, че се стигна до там, но не се извинявам. На този доктор не бих се извинил. Не съм срещу лекарите, не съм срещу министъра, а срещу този човек. Независимо от социалното и професионалното ми положение, всички като хора сме задължени да се държим по определен начин, каза още младежът.

За коментар по случая в разговора се включи по телефона и д-р Димитър Николаков.

"Двете момчета не са виновни за агресията към мен. Не ги обвинявам. И ще ви кажа защо. Те не знаят какво означават ред и дисциплина и това е проблем на мен, като лекар, и на вас, като журналист. Преминаха два червени знака "Стоп", навлязоха на територията на реанимацията, където се намират критични пациенти с опасност за живота. А ако влезе неекипиран човек, той може да носи външна инфекция и да изложи на риск живота и здравето на пациента. От друга страна, той може да изнесе инфекция от отделението, което е особено опасно за здравето на хората извън болницата. Изпълнявал съм единствено и само задълженията си по длъжностна характеристика, която изисква да не допускам разпространение на инфекции. Не търся вина у този господин, който ме удари. Личността на д-р Николаков няма никакво значение. Значение има само здравето на пациентите. Реагирал съм, за да запазя здравето на пациентите", каза д-р Николаков.

Той бе категоричен, че не приема агресивната реакция на младежите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 17:07

ТОКУДА трудно може да мине за болница това е един луксозен хотел за хора (или техни близки) които смятат, че парите и САМО парите правят лечението. факта, че лицето "лежащо" в реанимац. отделение е можело да се разхожда и т.н значи е било напъхано та, за да се вземат "едни пари" в нормална болница просто е ящл да си лежи в съотв. отделение. токудаджиите, разните стентаджии особенп практикуват антимедицина, карагьозчийство, обирджийство.

26.01 2015 в 16:37

лекарите са длъжни да пускат всеки желаещ в интензивното при умиращите и да им позволяват да крещят
ИНТЕНЗИВНО ОТДЕЛЕНИЕ = умиращи и на прага на смъртта, както и току що оперирани, хора в агония, те мечтаят за шум и нахални крясъци

26.01 2015 в 02:13

До 55 Болнична стая и реанимация са две много, ама много различни неща. В реанимацията на Токуда няма да Ви допуснат да вземете близкия си и да се разхождате с него, за нишо на света. Пациентите в реанимацията не се движат!

25.01 2015 в 19:54

Отношението към близките в болниците е много грубо. Поне от личния ми опит за 3 болници. Близките се притесняват, лекарите не отговарят, а сестрите те навикват. А веднъж отидох (без определен час) на свиждане в отделението на претърпели операции след инфаркт в болницата Токуда. Оглеждах се виновно в очакване някой от минаващите лекари и сестри да ми се скара.Никой никъде не ме спря и попита какво правя там. Беше друг свят. Почуках на вратата на болния. Той излезе и се разходихме по коридора до място с масичка и картини по стените! А със сигурност и там спазват правилата за безопасност.

25.01 2015 в 15:37

Оф, няма ли им махнете снимката на тези две неосъзнати дебилчета?!?

25.01 2015 в 15:26

Оф, като почнат такива глупости - той като е доктор да не е стерилен, та хванал за гърлото човек, щото влязъл в коридора на реанимация? Все същия бациларник е като всеки друг човек! И като им знам хигиената в тия наще болници, направо се трогнах от тази прецизност - мина се не мина година от как на онова детенце в пловдивското инфекциозно му поднесоха сварена мишка за закуска..айде нема нужда толко на стерилни да се правим от БГ болница, всяка 2ра от които бъка от мишки, хлебарки и мухъл...

25.01 2015 в 15:08

prost narod bedna gurjava. vsi4ki znaem otvratitelnoto otno6enie i na sanitari i na lekari, absoliutnbi svine i nekadurnici sa 80% ot vas medicinskoto suslovie, kakto i celia durjaven aparat. za uvolnenie e absoliutno cialata durjava.

24.01 2015 в 20:00

Според мен е факт, че момчетата са нарушили правилника за вътрешния ред на отделението и така са застрашили може би повече от един живот, но е факт и безапелационното арогантно отношение на доста голяма част от лекарите към пациентите и техните близки. Не може само да реват за заплати и да подритват хората. Аз почти не съм имала случай да отида на лекар без да плащам и той да е бил любезен. Последния път детето ми (2г.) повръщаше 4 часа в коридора на спешното отделение на детска клиника в Пловдив, без да го прегледа лекар, влизаха само пациенти с връзки, - хора, вярвайте ми и аз исках да ги набия!

24.01 2015 в 16:54

Със Закона за здравословни и безопасни условия на труд от м. декември 1997 г. (обн. ДВ, бр. 124 от 23.12.1997 г., изм. доп.) бяха установени нови задължения на работодателя за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работещите. Между тях е и разпоредбата на чл. 21 ЗЗБУТ, съгласно който: “В случай или при вероятност от възникване на сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота работодателят информира във възможно най-кратък срок застрашените работещи за действията, които се предприемат във връзка със защитата им, осигурява преустановяването на работата и евакуацията им на безопасно място и не допуска възобновяването на работата, докато не се отстрани опасността”. Тази разпоредба установява нови специфични задължения на работодателя в случай на опасност за здравето и живота на работещите в предприятието като част от задължението на работодателя за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд

24.01 2015 в 16:41


Тъста ми лежеше в Пирогов с инсулт,попитах какво е състоянието му при изписването?Не ми отговориха!!!Нито дума!!!Тъща ми си счупи ръката,попитахаме ще се намества ли?Отговориха,"ама нещо карате ли ми се"!!!Не я наместиха...
Майка ми си счупи единия крак,предложиха операция,отказах и слава богу!!!Пак в Пирогов!!!