Горят 15 км от Сакар планина, бедствено положение в Свиленград

OFFNews 21 август 2023 в 07:49 1406 0

Пожарът в Бургаско

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Пожарът в Бургаско

Над 30 часа продължава борбата с огъня в Сакар планина. Пламъците обхващат 15-километров фронт, съобщава БНР.

В община Свиленград обявиха бедствено положение заради пожара. Със заповед на областната управа се забраняват всички дейности в горски и земеделски площи. Там горят около 6000 дка смесена гора, съобщава Министерството на земеделието и храните. С огъня се борят служители на държавните горски стопанства от Свиленград, Тополовград, Твърдица, Средец и Долно Ябълково с 10 високопроходими пожарни автомобила. На място са и екипи от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Има предположение, че искрите са тръгнали от землището на село Младиново след почистване на пасище.

Пламъците са обхванали още сухи треви и храсти, с които общата засегната територия е близо 10 000 дка. Лесотехническите и селскостопански дейности в района са забранени заради продължаващите пожари, информират от министерството.

Близо 200 горски служители участват в гасене на пожари в страната през последното денонощие. Те са се включили в борбата с огнената стихия в Свиленградско и Бургаско. Висока температура, силни пориви на вятъра и пламъците се разгърнаха на 15-километров фронт при Младиново, Пъстрогор и Момково на площ от 10 хиляди декара. Вероятно пожарът е тръгнал след почистване на пасище в землището на село Младиново.

"Такива са предположенията - че пасище на Младиново е било почиствано и оттам е тръгнал огънят. Засега обаче категорични такива доказателства няма", каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

Пожарът все още не е овладян. Огънят не се разраства на север и на запад, но теренът е тежък на изток.

От областната управа в Хасково забраняват обработката на полски и горски площи:

"Доста от хората се отнасят несериозно към предупрежденията за екстремни прогнози на времето, за опасност от пожари и продължават да извършват дейности, които са предпоставка за възникването им. Със заповед съм ограничила селскостопанска, горска дейност в областта, за да не усложняваме допълнително обстановката".

До 22 август остава в сила предупредителен код за опасност от възникване на пожари.

Още един пожар пламна в района на харманлийското село Славяново, където изгоря къща.

Средец

Вече няма непосредствена опасност пожарът в бургаската община Средец да засегне село Кубадин. Гасенето на горските масиви в района продължава с два хеликоптера и пожарна техника.

Трима пожарникари са пострадали при борбата с пламъците в гората край Кубадин, потвърдиха за БНР от Пожарната.

"Трима колеги, които са се понадишали с дим, иначе нищо сериозно. За момента пожарът е овладян, не е локализиран все още, сигурно ще продължи и през утрешния ден, защото е много голяма площта и теренът е пресечен", каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

На място работят 30 пожарникари. Помагат им военнослужещи и доброволци. В гасенето се включват и два хеликоптера на Министерството на отбраната. Заради разрастването на огъня е сформиран специален щаб от началника на Националната пожарна. Обявено е и частично бедствено положение. 

"Пожарът не е локализиран, тъй като обхваща голяма площ. Основната цел беше да се спаси селото и с изключение на навлизането в дворовете нямаме нито пострадали хора, нито масивни къщи. В момента около селото е изградена обезопасителна ивица, която ще се наблюдава до утре сутринта как ще се развие. И се наблюдава фронтът на пожара към други горски масиви, където също сме предприели действия да не се разпространи", каза областният управител на Бургас Пламен Янев.

Заради пожара Община Средец обяви частично бедствено положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика