ГДБОП спря Мотикаря, разпространявал порно с деца

OFFNews 02 август 2017 в 16:07 31145 5

ГДБОП спря сайта за мемета www.motikarq.com за разпространение на детско порно, съобщиха от МВР.

Дирекцията е провела акция на 18 юли 2017 г., при която са участвали служители на ГДБОП и Областните дирекции на МВР в страната, под наблюдението и ръководството на Специализираната прокуратура. Разследването е във връзка с образувано през 2016 г. досъдебно производство срещу организирана престъпна група, разпространявала в интернет материали с порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица.

Извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса в градовете - София, Пловдив, Варна, Плевен, Габрово, Мизия и Троян.

В хода на специализираната полицейска операция са иззети множество веществени доказателства по образуваното достъдебно производство.

От ГДБОП са установили 9 лица като съпричастни към извършваната престъпна дейност. Четирима от тях са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В последствие са им подвигнати обвинения, като мярката им за неотклонение е продължена със задържане за срок до 72 часа.

В рамките на разследването са били разпитани множество свидетели по досъдебното производство, като голяма част от тях са пострадали лица. Били са идентифицирани, съхранени и иззети компютърно-информационни бази данни на сайта www.motikarq.com и неговите поддомейни.

Сайтът е спрян, тъй като според ГДБОП е бил използван за извършване на престъпната дейност.

От МВР обясняват, че извършителите са оперирали с криптовалутата Биткойн, като е установен един брой криптопортфейл. Лицата са получавали и доходи, генерирани чрез реклами в Google AdSence.

В хода на действията по разследване са иззети 11 компютърни конфигурации, мобилни устройства, флаш памети, външни носители на информация, документи и други. Разследването по воденото досъдебно производство продължава, заявяват още от ГДБОП.

В интернет форумите се появиха разнопосочни коментари за акцията на антимафиотите. Някои от тях защитават "мотикаря", но има и доста такива в подкрепа на действията на МВР по този случай.

Ето какво пише потребител с никнейм dkmi във форума на технологичния сайт kaldata.com, който твърди, че е един от хората, които са докладвали "мотикаря" на ГДБОП:

"Този сайт отдавна трябваше да бъде спрян, а собствениците му – на топло.

Публикуването на снимките е най-малкото, което са правили.

А то е: прониквали са във фейсбук профили, от където са крадяли публикувани в „скрити“ албуми снимки, и тези снимки са публикувани по-късно в страницата им във фейсбук, и в сайта. Децата от снимките са били изнудвани да плащат кредити за игри, да пращат СМС-и към номера с добавена стойност и т.н., за да бъдат изтрити снимките, и да им бъдат върнати профилите.
Ако жертвата не е дете – исканите суми са били по-големи, като е имало случаи на платени над 200 евро за ssl сертификат, за да бъде премахната дадена снимка. И това е най-малкото! Фалшифицирали са лични карти, за да крадат фейсбук профили, „хаквали“ са мейли – основно в мейл.бг и абв.бг, вероятно с „вътрешен“ човек, от там – са се добирали до различна информация, след което са се възползвали от нея.

Отделно, и не на последно място – сайта им беше пълен с детско порно.
В момента въпросните господа обикалят навсякъде, където има новина за тях и пишат всевъзможни глупости с цел да се оправдаят.

Лично аз им намерих на сайта няколко архива с още непубликувани снимки, и ги репортнах към ГДБОП. После тези снимки, които бях репортнал почнаха една по една да се появяват…

Говорят, че били хакери… е, не са никакви хакери – работели са основно с вътрешни хора в съответните мейл доставчици, с измами (подправяне на документи), дъмпове на стари бази данни, от които са bruteforce-вали пароли.

Все пак… във фейсбук всичко се пази, и колкото и да си мислят, че като изтрият нещо – то се унищожава грешат.
Както грешаха и че са анонимни в ТОР

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11480

5

Plagiat

02.08 2017 в 23:29

Педофилите сте ясни. Лекувайте се. Мая е късно, де.

14048

4

voododoll

02.08 2017 в 21:36

neverland баш тва са ползвали. Тор единственото от което те пази е тракери на данни и логъри. Не те прави анонимен. Както и ВПНа не те прави невидим.

21061

3

рамбо

02.08 2017 в 17:23

Учудвам се, че в МВР и ГДБОП има хора, които могат да боравят с компютър, досега не бях сигурен в това.

14355

2

neverland

02.08 2017 в 16:49

Еее това е мноого яко...тоя черен екран с логото на МВР...Cyber Crime надписи...бре бре, евала, доста респектиращо някак си изглежда. Създава се усещане за тежката ръка на закона :)
Абе мини си през ВПН и ТОР и чакай да те намерят, заради разпространяване на...