България е под вода (обновена)

OFFNews 02 февруари 2015 в 07:51 3451 1

Снимка Булфото/Любомир Бенковски - Бенджи

България остава под вода за поредно денонощие.

Бедственото положение в област Смолян остава в сила. След пороите там река Черна излезе от коритото си и наводни града на няколко места. Най-засегнат там е квартал "Устово", но няма опасност за хората. Вчера през целия ден аварийните служби издигаха диги край реката, а в операцията се включиха и над 40 военни.

Река Черна, Смолян. Снимка: Христо Карагегов/Булфото

Вчера имаше и свлачище на пътя за Пампорово. Пътят е бил отворен към 3.30 ч. сутринта на 2 февруари.

В сила е и бедственото положение в 9 села в област Добрич, където три пътни отсечки са затворени за автомобили заради наводнени участъци на пътното платно – Стефаново-Оброчище; Оброчище-Кичево и Албена-Кранево. Без ток е село Батово заради паднал електрически стълб. Там, както и в селата Приморци и местността „Алмалии“ в Добрич са спрени помпените станции, което е причина за нарушено водоснабдяване на места. Има около 40 сигнала за наводнени къщи.

Бедства и Бургас, където за по-малко от денонощие паднаха 80 литра дъжд на квадратен метър. Десетки семейства в квартал „Долно Езерово” се оказаха във воден капан. Малко след полунощ седем души от квартала са евакуирани с гумени лодки от екипи на Пожарна безопасност.

18 села в Югоизточна България са без ток, съобщи EVN. Те са в областите Кърджали и Бургас, повечето са в труднодостъпни райони.

Бедствено положение е обявено в община Дългопол, Варна след падналия дъжд вчера, където е прелял язовир "Елешница" и са залети ниските части на общината. Евакуирани са три семейства.

Община Дългопол, Варна. Снимка: Любомир Бенковски - Бенджи/Булфото

Частично бедствено положение е обявено и в град Стражица, област Велико Търново.

Вчера масово се активизираха свличания, преляха много реки и много пътища бяха затворени. На много места в страната са разрушени подпорни стени, мостове. По пътя за Телиш, Плевен около 200 метра подпорна стена е подкопана е много опасно. В цялата област има опасност от падащи камъни и призовавам шофьорите да пътуват с повишено внимание и по-ниска скорост.

В София участък на бул. "Ломско шосе" бе наводнен и затворен за движение на 2 февруари. Временно е затворен участъкът между моста при жп. прелеза и Околовръстния път, което блокира основния път от София за Констинброд.

Кметът на община Тополовград, Хасково обяви бедствено положение в селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем на 1 февруари. Вчера вечерта водите на река Тунджа са излезли от коритото ѝ и са залели дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Пътят от разклона за Устрем е затворен в посока към Срем, Княжево до Синапово. На кметовете на селата са раздадени чували с пясък, които да бъдат използвани при необходимост.

Хижите в Семково са без електрозахранване. В курорта има над 1.5 м. сняг., съобщи ЧЕЗ-Благоевград.

Предупреждение

Министерството на околната среда и водите остави в сила червения код за реките Мочурица при Воденичане и Тунджа при град Елхово за днес, 2 февруари и предупреди за възможни внезапни наводнения в долното течение на р. Луда Камчия, във водосборите на р. Мараш, р. Асеновска и р. Овчарица (реките във водосбора на р. Тунджа), р.Арда – горното течение на р. Къзълач ( при гр. Кирково), р. Крумовица, р. Атеринска, р. Бяла.

Жертви

Най-малко трима души загинаха в неделния ден заради наводненията. Мъж и 9-годишното му дете паднаха в река край Струмяни. Бащата е намерен удавен, а детето се издирва. Издирва се и жена в Петрич. Тя е разхождала кучето си край река Луда Мара и е възможно буйните води да са я погълнали. Други двама души са в неизвестност. В Девин мъж и жена на около 50 години бяха завлечени с автомобила си от бурните води.

Щети

Само от вчерашния ден по ориентировъчни данни щетите нанесени на пътната инфраструктура са за около 10 милиона лева, обяви пред Нова телевизия председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews