Отнеха три деца от родителите им, държали ги заключени

Вероника Шербанова 17 януари 2013 в 17:57 2771 1

Домашно насилие. Снимка: БГНЕС
Домашно насилие. Снимка: БГНЕС

Отнеха три деца от родителите им, които с години ги държали заключени и не ги пускали на училище, съобщи bTV.

Елена и Димитър Дюлгерови от ловешкото село Дренов забранявали на четирите си деца да излизат от вкъщи. Те никога не са посещавали и училище. Елена напуснала страната преди 13 години и в момента живее във Великобритания. Въпреки това тя до преди няколко месеца е съгласна с това децата да стоят заключени.

Във вторник Елена е подала сигнал в Районно управление на полицията в Ловеч за насилие над децата от страна на баща им, тъй като контактът с децата е прекъснат. Началникът на ловешката полиция е издал заповед за полицейска закрила на три от четирите деца на възраст между 13 и 17 години. Дирекция „Социално подпомагане“ издава заповед за извеждането на децата и настаняването им в Центрове от семеен тип. Четвъртото дете е на 19 години и все още живее при баща си. 

Димитър Дюлгеров е лекар и до преди 10 години работи в плевенската болница. В момента е безработен. Семейството е издържано от съпругата му. 

Оказало се, че това не е първият опит на институциите да изведат децата от дома им. През 2009 г. Окръжният съд в Ловеч отхвърля иск на Районната прокуратура за ограничаване на родителските права на Елена и Димитър Дюлгерови. Следва обжалване във Върховният касационен съд, който отменя решението и връща делото за ново разглеждане от друг съдебен състав.

През 2011 г. Ловешкият окръжен съд постановява ограничаване на родителските права на Дюлгерови. Според решението децата трябва да бъдат преместени в Център за настаняване от семеен тип, като се позволява личен контакт с родителите.

Решението не е влязло в сила заради отпор от страна на родителите. На 16 февруари ще се проведе открито съдебно заседание, което ще реши съдбата на трите деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!