Калин Георгиев: Ако полицай иска да саботира прокуратурата, ще го направи изтънчено

Последна промяна на 17 април 2013 в 08:39 5680 25

Калин Георгиев, Снимка: БГНЕС
Калин Георгиев, Снимка: БГНЕС

Моите колеги, които са с повдигнати обвинения, по никакъв начин не са саботирали проверката. В МВР работят хора на закона и ние уважаваме закона и го спазваме. Ако някой от колегите ми е искал да направи някакъв проблем, то би го направил много по-изтънчено и не би направил неща, които да са видими.

Така главният секретар на МВР Калин Георгиев коментира в ефира на БНТ проверката на прокуратурата в МВР по повод скандала с незаконното подслушване на политици. След проверката на прокуратурата бяха образувани четири наказателни производства срещу служители на МВР, които са работили с мобилната техника за подслушване. Според прокуратурата става въпрос за липса на контрол и отчетност при използването на СРС.

Калин Георгиев обясни, че е изумен от коментарите в медиите за резултатите от проверката. Според него прокуратурата не е установила нищо нередно. Георгиев обясни, че прокурорската проверка не е доказала, че в МВР има незаконно подслушване. „Проверката продължава и в никакъв случай не можем да говорим за незаконно подслушване“, коментира той.

Георгиев обясни, че въпросният автомобил, който прокуратурата иззе от служба СДОТО при МВР, не може да извършва подслушвания. „Апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва. Техниката е нова и е възможно да има пропуски в подзаконовата и законовата база. Това е техника от ново поколение, кога е получена, каква е – нямам право да говоря“, коментира още главният секретар на МВР като поясни, че след резултатите от прокурорската проверка вътрешният министър Първанова, ще сформира работна група, която да подобри подзаконовата нормативна база за използването на подобна техника. 

Калин Георгиев обясни и случая с това, че един от служителите на МВР опитал за заличи информация в харддиска на техниката, като бъркал с отвертка. „Визираната отвертка не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги“, обясни той и допълни, че въпросният служител е дипломиран инженер, „един от най-кадърните служители“, а отвертката е по-скоро метафора. Георгиев обясни, че техниката е конструирана така, че информацията в нея да не може да се уврежда умишлено. Той обясни още, че исканата от прокуратурата информация, съхранявана от техниката на автомобила, е препратена и записана на няколко други места. Тя е изпратена и на прокурорите. Главният прокурор обаче е поискал съдействие от фирмата производител на автомобила, за да бъде извършена експертиза.

Това, че движението на автомобила и местата, на които той е бил пращан, не е отразявано в протокол, Калин Георгиев обясни с пропуск в попълването на служебните книжки на автомобилите. Той поясни, че СДОТО е една от най-динамичните служби, където нещата се случват бързо и вероятно това е причината да има подобни пропуски. Калин Георгиев обясни, че това вероятно е случаен пропуск и колегите ще у бедят прокуратурата в правотата си.

„Във всички случаи става въпрос за достойни хора и фактът, че срещу тях са повдигнати обвинения не значи, че те са виновни. Много ми се иска да вярвам, че при завършването на проверката и производствата тези достойни офицери от запаса и колегите, които са още на служба, но отстранени, ще имат възможност да изчистят имената си“, каза Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2013 в 21:16

Г-н привърженик на милиционерщината, след като ти е поверено оборудване за стотици хиляди народна пара, трябва да кажеш как и къде си го използвал. Елементарно, всяка дори и най-дребната частан фирма трябва да има регистър (пътен лист) за да си оправдае разходите пред данъчната администрация. След като подобен регистър за ползването на цецомобила е унищожен, кой трябва да доказва как е била използвана. Съветвайте си и с юристи, които не са офицери от Симеоново, ще ви помогне да разберете някои елементарни неща... ;)

18.04 2013 в 00:20

И благодаря за поздрава!
Дори идея нямах, че с този поздрав ще ме върнеш там, където много отдавна бях забравила, че съм била... :)

17.04 2013 в 17:02

Кофти, поне Достоевски да беше прочел до край или поне едно негово много показателно заглавие... :)

17.04 2013 в 17:00

Мисля, че знам отговора, дори и на този "защо Цацаров е (най-малко) две обиколки пред Георгиев", но не мисля, че тук му е мястото да бъде коментирано :)

На горното, обаче, следваше долното и то се случи:

***Прокуратурата разпита главния секретар на МВР Калин Георгиев по скандала с подслушванията, съобщиха от държавното обвинение.

Главният секретар е бил разпитан във връзка с изказванията му в медиите, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Твърди също, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката. Според главния секретар това „е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност“.

В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар.

Това касае както данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил, уточняват от прокуратурата.

По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства, главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит днес по обяд в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство, съобщават още от държавното обвинение...***.... и т.н.

Следващите 1-2 месеца ще е много, много интересно в Бг и.... много срамно...

17.04 2013 в 15:56

Права сте, но за него път назад няма.
Не знам дали си представяте с какви плътски удоволствия е платена душата му (несъмнено е имал такава).
Руската филология му е дала самомнение, само че Достоевски, Гогол и Салтиков-Шчедрин никога не са се изучавали изцяло. А жаль.
Спомнете си за съдбата на подобен шабес-гой, който на сесията на Съвета за сигурност на ООН енергично тръскаше шишенце със спори от антракс.
Не си спомняте? И аз за това думам.

17.04 2013 в 15:36

Момчето е интелигентно. Провери си CapsLock и прочети Фауст.

17.04 2013 в 15:33

Учтиво моля да посочите аналог на такава нагла лъжа "Точно както беше по време на диктатурата на Т. Живков."
Безпокоя се, че ако не успеете, ще трябва да Ви нарека лъжец.

17.04 2013 в 15:30

Не е лошо да се поинтересувате от историята на Пловдив за последните десет години - класическите седем въпроса. Много неща лъсват.
А Цацаров е две обиколки пред Георгиев.
За поздрав - http://www.youtube.com/watch?v=jppkff5mk34

17.04 2013 в 15:04

Грешите.
Сред началниците в МВР няма нито един милиционер. За жалост.

17.04 2013 в 14:55

Член 34 ЗСРС е съвсем ясен.