Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Либералите в Европа: Подслушването в България руши демокрацията

16 април 2013 в 22:08 2459 1

Лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад
Лидерът на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад

Незаконното подслушване на опозиционни български политици подкопава демокрацията в страната, заяви лидерът на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад.

Лидерът на една от най-влиятелните парламентарни групи в Европейския парламент коментира незаконното подслушване в България, по-известно като "Цветановгейт":

"За по-малко от един месец преди изборите в България гражданите трябва да бъдат уверени, че техните основни права са защитени. Комисията трябва да следи отблизо развитието в България в тази светлина и да обърне специално внимание при проверката, че основните права на гражданите са наистина уважавани", посочва Верхофстад в изявление, цитирано от БГНЕС.

Във връзка със скандалното подслушване ръководителите на българската делегация в АЛДЕ - европейските депутати Антония Първанова и Филиз Хюсменова, заявиха:

"Настоящата ситуация е резултат от системното злоупотребяване на ГЕРБ със своята власт. Скандалът е доказателство за изключително опасен процес на политизиране в рамките на Министерството на вътрешните работи през последните четири години. Този процес тласка България обратно към тъмните времена на тоталитарния режим и ни отдалечава от европейските ценности, принципите на правовата държава и демокрацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews