В Германия ще ваксинират с Moderna и Pfizer след поставена първа доза на AstraZeneca

OFFNews 08 април 2021 в 16:35 1065 0

Постоянният комитет по ваксинация към института Робърт Кох (STIKO) съобщи днес, че хората в Германия на възраст под 60 години, които вече са получили първата доза ваксина срещу COVID-19 на AstraZeneca, ще трябва да бъдат имунизирани при втората доза с иРНК (mRNA) ваксината на Moderna или на Pfizer/BioNTech, предаде БТА.

Комисията STIKO заяви, че втората доза трябва да се прилага дванадесет седмици след поставена първа доза на AstraZeneca.

STIKO първоначално обяви това свое решение през миналата седмица, но тогава не назова алтернативните ваксини, които ще бъдат предложени на хората вместо поставяне на втората доза на AstraZeneca.

Новината идва само ден, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) потвърди, че е открила възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и редките случаи на кръвни съсиреци.

Няколко европейски държави също наложиха ограничения върху употребата на ваксината на AstraZeneca при по-младите хора поради същите опасения след решението на EMA, включително Италия, Испания, Обединеното кралство и Франция.

У нас беше решено ваксината да продължи да се поставя, но с повишено внимание. На днешния брифинг на НОЩ беше уточнено, че имунизации с AstraZeneca няма да се правят на жени под 60 г. с риск от тромбози, а интервалът между двете дози на препарата ще бъде удължен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови