Жените с риск от тромбози няма да се ваксинират с AstraZeneca

Янка Петкова 08 април 2021 в 12:01 1936 0

Снимка Архив/БТА

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жените под 60-годишна възраст и няма да се използва при тези, които имат повишен риск от тромбоза, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на оперативните щабове.

Решението е взето, след като Европейската агенция по лекарствата вчера посочи, че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област.

По думите на проф. Ангелов ще се търси единно европейско становище по въпроса.

„Медицинските специалисти ще предоставят информация на ваксинираните лица, за да наблюдават състояния и симптоми, свързани с такова състояние, обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Към момента не се препоръчва специфична профилактика за пациентите с поставена ваксина на AstraZeneca, а тромбозите вероятно ще се добавят като нежелана реакция в кратката характеристика на продукта, посочи той. 

Като превантивна мярка поставянето на втората доза от Оксфордската ваксина ще се отложи за по-късна дата.

По думите на министър Ангелов се изчаква събирането на повече информация за ваксината на AstraZeneca и единно европейско решение дали да се прави тя.

"Все още науката не дава отговор дали за поставянето на втората доза може да се използва друг вид ваксина, няма нито едно научно проучване по въпроса до момента", посочи Ангелов.

Кои ваксини чакат одобрение

Богдан Кирилов съобщи, че ЕМА оценява предклиничните данни и тези от фази 1, 2 и 3 на изпитванията на „Новавакс“, „Кюрвак“ и "Спутник V”-б.р.). В ход са предварителни консултации за китайската „Синовак“. Междувременно текат проучвания за ефективността на препаратите срещу на новите варианти на коронавируса.

Все повече хора искат да се ваксинират

Здравният министър обяви, че се отваря отново първа фаза за ваксинирането. „Имам много санитари и лекари, които за изявили желание да се ваксинират. Отваряме отново първа фаза. Има много учители, които са си променили мнението и искат имунизиране. Изразиха желание и преподаватели във висши училища, които са пропуснали, но са видели плюсовете на имунизацията“, каза още Ангелов.

Той добави, че сега има 63% желание за ваксиниране и ако до лятото стигнем до толкова имунизирани ще преборим пандемията.

„Организацията по доставка на ваксини може да се подобри и да се разнасят на поотдалечени места ваксини, където няма", съобщи Костадин Ангелов и увери, че все повече количества от РНК ваксините ще бъдат разпределяни към личните лекари. 

"До края на април се очакват допълнителните милион и 250 хиляди дози на Пфайзер/Бионтех, с което ще имаме устойчивост и по отношение на ваксинирането у нас", увери здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови