Европейската агенция по лекарствата призна за връзка между ваксината на "Астра Зенека" и тромбозите

Здравният министър Костадин Ангелов свика спешно заседание на Националния ваксинационен щаб

OFFNews 07 април 2021 в 18:13 4802 0

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) призна, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу КОВИД-19 на "Астра Зенека" в свое официално становище.

В него се отбелязва, че подобни случаи са много редки. Тромбози могат да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до съсиреците.

Агенцията призовава хората, които имат съмнения за нежелани последици от ваксината, незабавно да се обърнат към лекар. Потвърждава се, че ваксината може да предизвика артериална тромбоза и инсулт. Оценката се основава на разглеждането на 62 случая, от които 18 са завършили със смърт.

По-рано ЕАЛ определи ваксината като безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите.

В становището на агенцията се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо. Според ЕАЛ е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината.

Здравният министър Костадин Ангелов свика спешно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

По-късно днес проф. Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Междувременно експертната група към Световната здравна организация (СЗО) за безопасността на ваксините заяви, че евентуалната връзка между ваксината срещу ковид на и редки случаи на кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е потвърдена, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Независимите експерти са излезли с тази оценка след преглед на последните глобални данни. Те са посочили, че са необходими специализирани изследвания, за да се изясни напълно потенциалната връзка между ваксинирането и възможни рискови фактори.

В изявлението се припомня, че близо 200 млн. души по цял свят са получили ваксината на и че кръвните съсиреци след имунизация са много рядък феномен.

Експертите от СЗО ще се съберат отново следващата седмица, за да прегледат допълнителни данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови