Проф. Кантарджиев: Имаме основания да се съмняваме в броя нови случаи на COVID-19

Европа ни наблюдава, защото заради ниското ваксинационно покритие може да се превърнем в източник на нови мутации на вируса, посочи експертът

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2021 в 14:58 9519 14

Снимка Архив/БТА

"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите. Сега имаме едно съвсем бавно покачване, малко нелогично на фона на починалите, които продължават да са много на дневна база."

Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинациите срещу COVID-19.

"Процентът положителни проби е нещо много важно, стига да не се имат предвид масовите скрининги, примерно на 30 000 учителки. Тогава процентът ще е много нисък. Но в събота и неделя явно са тествани само хора със съмнения за заболявания. Близо 10%, какъвто е процентът днес, е много и затова ме смущава малкият брой нови случаи за сметка на умрелите. В началото на септември имахме 18 800 починали общо през пандемията. За първи път днес преминаваме 20 000. Починали 1500-2000 на месец е много. За съжаление, обществото беше заблудено от медицински експерти, които заблудиха политиците и казаха, че няма да има умрели."

Спорът "кой се справя по-добре" и ковид центровете

"Сега излизат и казват: "Много лошо се справиха". Що бе, кой лошо се е справил, че 2020 година пролетта бяхме на последно място по болни в Европа и тогава нямаше кислородни апарати, а докторите бягаха. Сега, когато има ваксини и когато имаше 120 спокойни дни, когато можеше да бъдат ваксинирани много хора и системата да бъде подготвена, караме с лозунги – няма да има много болни в болниците, защото има ковид центрове – какви ковид центрове?! Безплатни лекарства – кам ги лекарствата бе, то няма доктори, които да ги изписват, вижте какво става в Благоевград. Как я мислят тази работа? Значи болният с ковид ще отиде до джипито, джипито ще го прати в ковид центъра, ковид центъра ще го прати до джипито... и ама чакайте бе, това е епидемия, тоя човек трябва да бъде карантиниран максимално бързо и да няма контакт с други хора."

За ваксинациите

"Това, че хората не се ваксинират, е защото се създаде ненаучна обстановка, подгониха се експертите. Като ме разкараха мен, хората си казаха, "абе тоя ни караше да се ваксинираме, те го разкарват, значи няма да се ваксинираме" Е хубаво, а сега да видим какво ще стане", коментира професорът.

Той съобщи, че половината от ваксини сложени вчера в България са поставени в София. По думите му заболеваемостта на 14-дневна база в София е доста по-ниска от средната за страната - малко над 250 на 100 000 при 295 на 100 000 за страната.

"Докато поддържаме София с повече ваксинирани и по-малко болни, заболелите ще се увеличават плавно. При бързо нарастване се натоварва системата и хората губят доверие в медицината", посочи Кантарджиев.

Професорът коментира и анализите за предишното управление на пандемията:

"Направиха комисия да каже защо има толкова умирания. Ами тая същата комисия от Националния център по обществено здраве и анализи сега да каже защо има толкова умирания и защо броят тази седмица процентно е много по-висок от последната пролет. Неговият (б.р. на центъра) директор е по-възрастен от мене, но е на работа, не пропусна да отбележи пенсионираният директор на НЦЗПБ и допълни: В какво ни обвиняват, че направихме лабораторна мрежа, че направихме секвенирането, че направихме клетъчния имунитет и обяснихме това?" 

Според него пенсионирането му не е резултат от нареждане на президента Радев, а лично отношение на служебния министър Кацаров:

"Не вярвам да съм плод на списък от най-високо място. Това е лично отношение на Кацаров и на неговото отношение към държавните здравни институции. Аз съм предупредил неговите ръководители да са много внимателни към анализите, които представя, към бъдещето, което обещава и много да внимават с икономико-политическите и финансови решения, които взема, защото вреди много на здравеопазването."

Кой е правил повече ваксинации

"Кацаров разтегна имунизациите. Колко били при ГЕРБ, колко били при него. Няма ГЕРБ, няма мерб, има дневен брой имунизирани. При предишния министър стигнаха до 35 000 на ден, а през последните 2-3 месеца не можем да отлепим от 10-12 000. По-рано нямаше ваксини. Беше започнал един темп от 35 000 ваксинирани за ден, който трябваше да се направи всичко, за да се продължи, а не да се пишат отчети, че в някакви села, дето не съм им чувал имената, кметският наместник, кай, се бил ваксинирал. Абе чакай, трябваше да се ваксинират учениците", възмути се проф. Кантарджиев.

"В нашата болница има починали ваксинирани"

Микробиологът коментира и друга популярна тема, подета след изявление на доц. Мангъров по време на дебат за и против ваксините по bTV:

"Сега някой като каже "в нашата болница умират ваксинирани", на втория ден се оказва, че бил един ваксиниран, на третия директорката на болницата казва "Нямаме умрели ваксинирани". Той казва - "Е да де, нали го преведохме в "Токуда"". Директорът на "Токуда" излиза и казва - "И при нас няма ваксинирани умрели" и накрая се разбира, че неваксиниран човек умрял, ама колегата една седмица беше по телевизиите. Хората си казаха "Абе, вие докторите, не можете да се разберете, карате нас, разбираш ли, да вземаме информирани решения."

Кой какъв имунитет изгражда?

След боледуване, когато не си лекуван с кортикостероиди, правиш адекватен имунен отговор. Антителата падат и при ваксинирани, и при преболедували, но клетъчният имунитет остава. Не този в кръвта, а в лимфите, обясни професорът. По думите му е необходима специална стимулация на клетките на преболедувалите, когато са минали 6-8 месеца, за да се докаже клетъчен имунитет.

В момента в НЦЗПБ у нас се правят по 400 секвенирания на ден, съобщи той. Търсят се нови мутации. Това се следи от цяла Европа, защото с ниския процент на имунизирани, с бавната имунизация страната може да се превърне в място, където има епидемични взривове и се разпространяват мутации, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-790

14

Tarabata1

21.09 2021 в 09:44

Стефан, Вие одобрявате, очевидно, обикновения фашизъм, които цъфти и връзва в Австралия, доколкото разбирам?

2732

13

zuljin

20.09 2021 в 22:42

Естествения имунитет (след преболедуване) кара организма да създава антитела срещу всички протеини на вируса, докато създадения, чрез ваксинация - само срещу конкретен белтък в шиповия протеин. Делта варианта еволюира така, че да избегне тази защита.
Всеки да си направи сам извода, кое е по-ефективно, както и кое създава предпоставки за мутации на вируса.
Жалко за професора, но говори АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ, некореспондиращи с никаква наука.
А Стефан вярва на шамани и фарма-пропаганда, мислейки си, че му говорят за наука!!!

2732

12

zuljin

20.09 2021 в 22:33

Никога не е късно да се изходиш, и на дипломата, и на титлите, и на постиженията си в името на голямата далавера...
Така де, човека е решил да си подсигури личен пенсионен фонд.
Покрай тоя Ковид много лекари направиха същото и точно затова ги гледаме/слушаме/четем по медийте 24х7.

22115

11

Стефан

20.09 2021 в 21:28

Ми, научи по какво е професор.
Една от причините напоследък да няма умрели от кандидозен шок, е този човек. С това се занимаваше навремето, беше още аспирант. После работеше друго, и докара работата до там, че да няма епидемии, поне у нас. Зер трийсетина години нямаше, да?
А сега има, понеже експерДи. Ти какво си учил? Дипломата за адвокат те прави експерД по вируси ли?
Тъй тя ...

-790

10

Tarabata1

20.09 2021 в 21:11

Забравих да спомена, че агенцията по храните и лекарствата в САЩ не е одобрила бустерна, трета, пета, двайста, доза ваксина. Има препоръка само за хора над 65 години и за тези около 65, които са с тежки други заболявания. И вместо да ни мъчите с разни повръщни, вземете да публикувате написаното от ББС по въпроса и изказванията на официалните власти в САЩ, Великобритания и Израел!!!

-790

9

Tarabata1

20.09 2021 в 21:06

Кво ще стане бе? Я понеже не те знам какъв професор си и по какво, `земи прочети официалната спец статистика на Израел, на която се позовава и основния американски пропагандист на Пфайзер, а тя е: прекаралите болестта с предходна ваксина се заразяват 13,6 ПЪТИ по-често от тези, които са я прекарали без ваксина. Я `земи прочети официалните статистики в САЩ и Великобритания и тогава бълвай лъжи. Не случайно са те отстранили, което е учудващо. Също така не е зле да питаш някой, специалист в областта, за Т- клетките, както и за ширината на имунитета.

22115

8

Стефан

20.09 2021 в 20:49

Ти знаеш за вирусологията, колкото знае тоя човек?
Убий се с глава в стената.

2732

7

zuljin

20.09 2021 в 20:12

Тоя е най-върлия от всички шамани... Не само се изхожда върху дипломата и титлите си, с глупостите, които дрънка, ами и пяна пуска от устата...
Я кажи колко плащат фармацевтите за новосъчинени мантри в защита на неработещите им ваксини???

-9816

6

vas_sashka

20.09 2021 в 19:33

така е в губернията на Грипена, зарази, инфлация, бити бизнесмени и умиращи военни

1022

5

Pi ar Sevi Boiko

20.09 2021 в 19:17

"заради ниското ваксинационно покритие може да се превърнем в източник на нови мутации на вируса"

Може, може... Дори костенурките ни може да мутират и да станат нинджи!!!