Проф. Кантарджиев: Имаме основания да се съмняваме в броя нови случаи на COVID-19

Европа ни наблюдава, защото заради ниското ваксинационно покритие може да се превърнем в източник на нови мутации на вируса, посочи експертът

OFFNews 20 септември 2021 в 14:58 10301 14

Снимка Архив/БТА

"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите. Сега имаме едно съвсем бавно покачване, малко нелогично на фона на починалите, които продължават да са много на дневна база."

Това каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинациите срещу COVID-19.

"Процентът положителни проби е нещо много важно, стига да не се имат предвид масовите скрининги, примерно на 30 000 учителки. Тогава процентът ще е много нисък. Но в събота и неделя явно са тествани само хора със съмнения за заболявания. Близо 10%, какъвто е процентът днес, е много и затова ме смущава малкият брой нови случаи за сметка на умрелите. В началото на септември имахме 18 800 починали общо през пандемията. За първи път днес преминаваме 20 000. Починали 1500-2000 на месец е много. За съжаление, обществото беше заблудено от медицински експерти, които заблудиха политиците и казаха, че няма да има умрели."

Спорът "кой се справя по-добре" и ковид центровете

"Сега излизат и казват: "Много лошо се справиха". Що бе, кой лошо се е справил, че 2020 година пролетта бяхме на последно място по болни в Европа и тогава нямаше кислородни апарати, а докторите бягаха. Сега, когато има ваксини и когато имаше 120 спокойни дни, когато можеше да бъдат ваксинирани много хора и системата да бъде подготвена, караме с лозунги – няма да има много болни в болниците, защото има ковид центрове – какви ковид центрове?! Безплатни лекарства – кам ги лекарствата бе, то няма доктори, които да ги изписват, вижте какво става в Благоевград. Как я мислят тази работа? Значи болният с ковид ще отиде до джипито, джипито ще го прати в ковид центъра, ковид центъра ще го прати до джипито... и ама чакайте бе, това е епидемия, тоя човек трябва да бъде карантиниран максимално бързо и да няма контакт с други хора."

За ваксинациите

"Това, че хората не се ваксинират, е защото се създаде ненаучна обстановка, подгониха се експертите. Като ме разкараха мен, хората си казаха, "абе тоя ни караше да се ваксинираме, те го разкарват, значи няма да се ваксинираме" Е хубаво, а сега да видим какво ще стане", коментира професорът.

Той съобщи, че половината от ваксини сложени вчера в България са поставени в София. По думите му заболеваемостта на 14-дневна база в София е доста по-ниска от средната за страната - малко над 250 на 100 000 при 295 на 100 000 за страната.

"Докато поддържаме София с повече ваксинирани и по-малко болни, заболелите ще се увеличават плавно. При бързо нарастване се натоварва системата и хората губят доверие в медицината", посочи Кантарджиев.

Професорът коментира и анализите за предишното управление на пандемията:

"Направиха комисия да каже защо има толкова умирания. Ами тая същата комисия от Националния център по обществено здраве и анализи сега да каже защо има толкова умирания и защо броят тази седмица процентно е много по-висок от последната пролет. Неговият (б.р. на центъра) директор е по-възрастен от мене, но е на работа, не пропусна да отбележи пенсионираният директор на НЦЗПБ и допълни: В какво ни обвиняват, че направихме лабораторна мрежа, че направихме секвенирането, че направихме клетъчния имунитет и обяснихме това?" 

Според него пенсионирането му не е резултат от нареждане на президента Радев, а лично отношение на служебния министър Кацаров:

"Не вярвам да съм плод на списък от най-високо място. Това е лично отношение на Кацаров и на неговото отношение към държавните здравни институции. Аз съм предупредил неговите ръководители да са много внимателни към анализите, които представя, към бъдещето, което обещава и много да внимават с икономико-политическите и финансови решения, които взема, защото вреди много на здравеопазването."

Кой е правил повече ваксинации

"Кацаров разтегна имунизациите. Колко били при ГЕРБ, колко били при него. Няма ГЕРБ, няма мерб, има дневен брой имунизирани. При предишния министър стигнаха до 35 000 на ден, а през последните 2-3 месеца не можем да отлепим от 10-12 000. По-рано нямаше ваксини. Беше започнал един темп от 35 000 ваксинирани за ден, който трябваше да се направи всичко, за да се продължи, а не да се пишат отчети, че в някакви села, дето не съм им чувал имената, кметският наместник, кай, се бил ваксинирал. Абе чакай, трябваше да се ваксинират учениците", възмути се проф. Кантарджиев.

"В нашата болница има починали ваксинирани"

Микробиологът коментира и друга популярна тема, подета след изявление на доц. Мангъров по време на дебат за и против ваксините по bTV:

"Сега някой като каже "в нашата болница умират ваксинирани", на втория ден се оказва, че бил един ваксиниран, на третия директорката на болницата казва "Нямаме умрели ваксинирани". Той казва - "Е да де, нали го преведохме в "Токуда"". Директорът на "Токуда" излиза и казва - "И при нас няма ваксинирани умрели" и накрая се разбира, че неваксиниран човек умрял, ама колегата една седмица беше по телевизиите. Хората си казаха "Абе, вие докторите, не можете да се разберете, карате нас, разбираш ли, да вземаме информирани решения."

Кой какъв имунитет изгражда?

След боледуване, когато не си лекуван с кортикостероиди, правиш адекватен имунен отговор. Антителата падат и при ваксинирани, и при преболедували, но клетъчният имунитет остава. Не този в кръвта, а в лимфите, обясни професорът. По думите му е необходима специална стимулация на клетките на преболедувалите, когато са минали 6-8 месеца, за да се докаже клетъчен имунитет.

В момента в НЦЗПБ у нас се правят по 400 секвенирания на ден, съобщи той. Търсят се нови мутации. Това се следи от цяла Европа, защото с ниския процент на имунизирани, с бавната имунизация страната може да се превърне в място, където има епидемични взривове и се разпространяват мутации, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

20.09 2021 в 21:28

Ми, научи по какво е професор.
Една от причините напоследък да няма умрели от кандидозен шок, е този човек. С това се занимаваше навремето, беше още аспирант. После работеше друго, и докара работата до там, че да няма епидемии, поне у нас. Зер трийсетина години нямаше, да?
А сега има, понеже експерДи. Ти какво си учил? Дипломата за адвокат те прави експерД по вируси ли?
Тъй тя ...

23293

8

Стефан

20.09 2021 в 20:49

Ти знаеш за вирусологията, колкото знае тоя човек?
Убий се с глава в стената.