Проф. Ангелов съзря ''политически чадър'' над Александровска болница

По повод обвиненията му в лошо управление, от ръководството на лечебното заведение припомниха, че са наследили 70 млн. лв. дълг и отчетоха печалба за пръв път от години

Янка Петкова 14 юли 2022 в 22:04 2912 1

Костадин Ангелов

Снимка БТА/Архив

Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ, бивш министър на здравеопазването и бивш директор на УМБАЛ "Александровска"

Има „политически чадър“ над директора на Александровска болница и протекция от високо политическо ниво, твърди бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов в писмо, изпратено до медиите. От лечебното заведение припомниха на бившия си директор, че са наследили 70 млн. лв. дълг и отчетоха печалба "за пръв път от години".

В писмото си Ангелов посочва, че има факти, одитни доклади и писма до министъра на здравеопазването, доказващи извършени закононарушения, злоупотреба с публични средства и корупция в Александровска болница.

Цитираните нарушения са свързани със Закона за обществените поръчки, става дума за договори за ремонт само с една фирма от Добрич, при 100% авансово плащане и строителство по спешност, за което се оказва, че е нужен инвестиционен проект, което изключва хипотезата за спешност и неотложност, се казва в съобщението.

Директорът на Александровска: Над 15 000 лв. лихви се трупат от просрочени задължения всеки ден

В болницата са сключвани граждански и консултантски договори между директора на лечебното заведение и различни физически и юридически лица за извършване на услуги, дублиращи функции на администрацията, посочва Ангелов.

Съдът свали обвиненията в източване на Касата с фалшиви прегледи срещу ДКЦ ''Александровска''

Бившият директор на лечебното заведение коментира и финансовото му състояние, цитирайки данни, според които счетоводната загуба за миналата година е 2, 974 млн. лева, а за 2020 г. е 2, 944 млн. лева. За периода 1 януари - 31 март 2022 г. загубите са на стойност 6,1 млн. лева, изтъква той.

Болницата се управлява лошо и прогресивно влошава финансовите си резултати. Ако това управление продължи със същия темп, прогнозата за счетоводната загуба в края на тази година е 24 млн. лева, пише депутатът от ГЕРБ.

По думите му от назначаването на д-р Атанас Атанасов за изпълнителен директор на Александровска болница – на 7 юли 2021 г. до момента, са прекратени трудовите договори на близо 300 работещи в лечебното заведение. "На практика болницата е почти изпразнена от дейност и водещи специалисти", посочва той.

Досегашният директор на ББР става прокурист на Александровска болница

Въпреки че Министерството на здравеопазването е запознато с резултатите от проверката на "Вътрешен одит" и счетоводния баланс на болницата, мерки не са предприети, твърди Ангелов, който е сезирал за констатираните нарушения Прокуратурата и Икономическа полиция. 

В отговор на твърденията на Костадин Ангелов, от Александровска болница посочват, че през май 2022 г. 2/3 от структурите ѝ реализират печалба, която възлиза общо на 1,5 млн. лв. Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 звена. Данните от прогнозирания счетоводен финансов резултат за юни запазват тази тенденция, отчитат от болницата и уточняват, че това се случва "за пръв път от години".

Оттам подчертават, че настоящото ръководство е заварило най-старата болница в България пред фалит с над 70 млн. лева задължения. Направените юридически и финансови анализи са установили редица проблеми, които е трябвало да бъдат спешно решени. "Освен финансови и организационни, те са били и продължават да имат материално естество", съобщават от Александровска болница.

Новият директор на Александровска: Такова нещо не съм виждал и в провинциални болници

Лечебното заведение е вторият по големина болничен комплекс в страната и има над 23 отделни сгради с различна големина, етажност, години на застрояване и степен на амортизация, както и 28 различни клиники, някои от които са уникални за страната, припомнят от болницата.

От лечебното заведение посочват, че по време на ковид кризата болницата е била едно от най-натоварените лечебни заведения, но въпреки преустановения планов прием и планови операции за няколко месеца, в периода 1 юли 2021 г. – 30 юни 2022 г. през болницата са преминали с 20 на сто повече пациенти, в сравнение със същия период от предходната година. За лечение постъпват пациенти от цялата страна, като част от тях са здравнонеосигурени лица, уточняват от болницата.

Александровска болница с потенциал да се справи с финансовата криза

Оздравителните мерки, които предприе ръководството в рамките на една година от своето управление, са извели болницата от „финансовия тупик“ и дават увереност, че тя има потенциал да излезе самостоятелно от финансовата криза, прогнозират от ръководството  и поясняват, че това ще бъде възможно след като се уредят просрочените задължения – 35 млн. лева към доставчици, натрупани по време на предходните ръководства на болницата.

Разработена и приведена в действие е цялостна оздравителна програма, създадена е и нова система за вътрешен контрол върху приходите и разходите чрез предоговаряне с доставчиците, прекратяване на неизгодните договори и окрупняване на структури със сходни дейности, отчитат от лечебното заведение.

От Александровска болница посочват, че са водени преговори с банкови институции за получаване на кредит за преструктуриране и погасяване на просрочените задължения, както и срещи с министъра на здравеопазването, с ръководството на Българска банка за развитие и с министър-председателя.

Към този момент държавата на най-високо ниво е ангажирана с каузата за спасяването на Александровска болница и се очаква в близките дни да бъде решен проблемът с погасяването на просрочените задължения на дружеството, съобщават от университетската болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!