Директорът на Александровска: Над 15 000 лв. лихви се трупат от просрочени задължения всеки ден

OFFNews 19 май 2022 в 10:35 1063 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

д-р Атанас Атанасов, директор на Александровска болница

Над 15 000 лева дневно се трупат към просрочените задължения на Александровска болница, заяви по БНТ изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

По думите му това се дължи на лошото управление в миналото. Просрочените дългове на болницата са за над 35 млн. лв.. От болницата търсят финансиране, за да могат да се справят с тях. Обсъжда се и това да стане под формата на кредит.

Новият директор на Александровска: Такова нещо не съм виждал и в провинциални болници

"Според нас предишните ръководства са управлявали лошо. Имам предвид, че са управлявали в разрез с основните принципи на финансово управление - законосъобразност, адекватност, икономичност, прозрачност, ефективност, ефикасност, устойчивост. Наехме външни експерти, които направиха финансови одити и одит на строителните дейности. От техните анализи стана ясно, че всъщност цялостната финансова политика на предишните ръководства не е била в съответствие с икономическите цели на болницата." - каза Атанасов.

Атанасов даде пример с ремонтирани за 200 000 лв. помещения на болницата, на които впоследствие е паднала мазилката.

Ремонтът на алергологията в Александровска отива на прокурор

Освен това предишното ръководство е сключило договор за обществена поръчка за ремонт на стойност около 2 млн. лв. като 600 000 са преведени авансово. Строителните дейности обаче не могат да започнат вече няколко години заради факта, че изначалният проект за ремонт не отговаря на Закона за паметниците на културата, който обхваща част от сградите на болницата.

Той увери, че новото ръководство работи по оздравяването на лечебното заведение и има подкрепата и на държавата.

Д-р Атанас Атанасов: Диагнозата на Александровска болница е ''тежко, но лечимо заболяване''

"Искам да припомня, че "Александровска" не е обикновена болница - не само заради добрите медицински специалисти, които работят в нея, но и защото болницата е символ на академичното здравеопазване в България. Така че няма да се допусне болницата да прекрати своята дейност. Държавата е ангажирана и съдейства максимално да бъде осигурено финансиране, така че просрочените задължения да бъде рефинансирани." - отново подчерта д-р Атанасов.

Той допълни, че заплатите на персонала трябва да се увеличат, защото основен проблем в УМБАЛ "Александровска" е дефицита на кадри. С ръководството на болницата работи и финансов специалист, който отговаря за актуализирането на оздравителната програма и бизнес-плана на лечебното заведение, както и за осигуряване на финансирането за просрочените задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови