Новият директор на Александровска: Такова нещо не съм виждал и в провинциални болници

Само за 6 месеца от началото на 2021 г. просрочените задължения на болницата са нараснали с 20 млн. лв., съобщи д-р Атанас Атанасов

OFFNews 25 юли 2021 в 09:56 82823 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

"Ръководил съм няколко болници в критично финансово състояние, такова нещо, каквото видях в Александровска болница, дори в провинциални болници няма. В такива условия се лекуват пациенти, работят професори, доценти, студенти-специализанти вкл. чужденци. Недопустимо е най-старата университетска болница в страната да е в такова състояние."

Това каза по Нова телевизия директорът на Александровска болница д-р Атанас Атанасов.

Една добра и една лоша новина

"Добрата новина е, че в болницата работят колеги, които са изключителни професионалисти, отговорни, толерантни хора, които в периода на извънредна обстановка, при денонощно претоварване, не са абдикирали и са спасили десетки човешки животи.

Лошата новина е, че се запознах с доклада от проверката на МЗ, в който е записано, че през последните 7-8 години в болницата има тенденция за увеличаване на текущата загуба, за да се стигне до края на 2020 г., в която непокритата загуба е в размер на 68 млн. лв. Последната година, в която болницата е приключила с печалба, е 2012, която е последната от управлението на акад. Лъчезар Трайков. Веднага през 2013 г., когато изп. директор е проф. Ангелов, започва едно изпадане в негативни текущи финансови резултати. В момента е назначен финансов одит и резултатите ще са известни до края на месеца", съобщи д-р Атанасов.

Неизгодните договори

По думите му всеки ден излиза по някакъв проблем. Сключвани са неизгодни договори. През 2017 г. е договорен консуматив за 33 ст., а през 2020 г. същия консуматив е договорен на 17 пъти по-висока цена – 5 лв и 17 ст. Не мога да си обясня на какво се дължи това, тъй като няма такива големи промени на цената при пазарните проучвания. Ставало дума за грешка, но тя е повторена няколко пъти.

Има и други неща, които ме изумяват. Назначавани са хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. При това някои от тях без изобщо да са осъществявали дейност. Има едно назначение на шофьор, който на втори договор е назначен за куриер на 4 часа. Той е получавал по-високо възнаграждение за тези 4 часа от началника на транспорта, който работи на пълно работно време", посочи директорът на университетската болница.

Хаос

Установен е сериозен хаос в работните процеси, вкл. във ваксинациите срещу ковид. Допуснато е ненавременно въвеждане на ваксинираните в информационната система, което е довело до това хиляди хора да не могат да си получат сертификатите или да получават сертификати с грешни дати, дори с грешни названия на поставените ваксини.

"В момента никого не виня, това са факти, които установяваме, но отговорността е на този, който е управлявал лечебното заведение - на съветите на директорите и на изп. директор. Има известни дисбаланси по отношение на брутните възнаграждения и допълнителното материално стимулиране. Разликите в заплатите са до 7-8-10 пъти, това тепърва трябва да проверим", каза още д-р Атанасов.

Други фрапантни факти

"В доклада от проверката на здравното министерство към края на 2020 г. просрочените задължения са 8 млн. и половина, към началото на юли 2021 г., пак по отчетите, тези задължения вече са 28 млн. лв. Това означава, че само за последните 6 месеца просрочията са нараснали с 20 млн. лв. В момента проверяваме как се е случило това. Вероятно е имало споразумения за разсрочване, които са изтекли, но това е фрапантна величина за 6 месеца. Финансовото състояние на болницата е критично. Има нарастващ риск от неплатежоспособност, но аз съм убеден, че ще намерим решение", коментира новият директор на Александровска болница.

Какво ще предприеме новото ръководство

"Първо, ще прекратим всички неизгодни договори. Второ, ще предоговорим тези, за които има правна възможност. Освен това смятаме да разработим цялостна програма, в която да заложим увеличение на приходите от лечебна дейност чрез създаване на по-добри условия за лечение и работа на екипите. Смятаме да обвържем възнагражденията с финансовите резултати на структурите и конкретния принос на всеки работещ – да адаптираме разходите за персонала към реалната ситуация в болницата. В момента разработваме инвестиционна програма, в която залагаме инвестиции с максимална възвръщаемост и срокове за изпълнението им. До края на годината ще опитаме да стабилизираме ситуацията", обеща д-р Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови