Александровска болница с потенциал да се справи с финансовата криза

OFFNews 12 юли 2022 в 18:35 858 0

Александровска болница

Снимка Александра Маркарян

УМБАЛ "Александровска"

20 от общо 28 структурни звена на УМБАЛ "Александровска" отчитат положителен резултат с печалба от 1,5 млн. лева, сочат данните от отчета за м. май. Прогнозирания финансов резултат за юни запазва тази тенденция, съобщават от лечебното заведение.

Оздравителните мерки, които предприе ръководството в рамките на една година от своето управление, дават увереност, че болницата има потенциал да излезе самостоятелно от финансовата криза и да покаже възходящо развитие още в недалечно бъдеще, след като се уредят просрочените задължения към доставчици, натрупани по време на предходните ръководства на болницата. Основен приоритет на мениджмънта остава решаването на проблема с просрочените задължения, посочват от "Александровска".

Като лечебно заведение за многопрофилна мултидисциплинарна грижа в условията на коронавирусната пандемия, за една година болницата е посрещнала COVID вълните с реорганизация на дейността на 11 клиники.

Новият директор на Александровска: Такова нещо не съм виждал и в провинциални болници

Въпреки преустановения планов прием и планови операции за няколко месеца, в периода 1.07.2021– 30.06.2022г. през УМБАЛ „Александровска“ са преминали 27 512 пациенти или с 20% повече в сравнение със същия период от предходната година. За лечение постъпват болни от цялата страна, част от тях са неосигурени лица.

След извършена цялостна проверка е разработена оздравителна програма. Създадена е нова система за вътрешен контрол върху приходите и разходите чрез предоговаряне с доставчиците, прекратяване на неизгодните договори, окрупняване на структури със сходни дейности и др.

Д-р Атанас Атанасов: Диагнозата на Александровска болница е ''тежко, но лечимо заболяване''

В началото на управленския мандат на новото ръководство повече от половината от клиниките са работели на загуба с отрицателен финансов резултат. През м. май 2022г. две трети от структурите реализират текуща печалба.

Директорът на Александровска: Над 15 000 лв. лихви се трупат от просрочени задължения всеки ден

В края на м. май 2022г. Съветът на директорите взе решение да назначи специалист в областта на финансовото управление (прокурист), който да се включи в ръководния екип и в усилията му за преодоляване тежкото финансово състояние.

Досегашният директор на ББР става прокурист на Александровска болница

Водени са преговори с банкови институции за получаване на кредит за преструктуриране и погасяване на просрочените задължения на болницата, като и срещи с министъра на здравеопазването, с ръководството на Българска банка за развитие и с министър-председателя. От болницата съобщават, че се очаква в близките дни да бъде решен проблемът с погасяването на просрочените задължения на дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови