Ексклузивно Пишем историята. Днешният протест е по-голям дори и от предишния (видео, хронология, снимки)

Все повече млади хора с рак на дебелото черво

Виновници са заседналият начин на живот и увеличената консумация на преработени храни, твърдят учени

OFFNews 17 декември 2024 в 15:56 2306 0
рак

Снимка Pixabay

Проучването е публикувано в The Lancet Oncology

Ракът на дебелото черво засяга все повече млади хора в световен мащаб. Случаите се увеличават сред хората под 50-годишна възраст, показва проучване, публикувано в The Lancet Oncology.

В Обединеното кралство, Нова Зеландия и Чили се наблюдава най-голям ръст.

Ракът на дебелото черво е третият най-често диагностициран рак и втората водеща причина за смъртност, свързана с болестта, в световен мащаб. През 2022 г. бяха регистрирани над 1,9 милиона нови заболели и близо 904 000 смъртни случая.

Световната здравна организация прогнозира, че до 2040 г. годишният брой на новите случаи на рак на дебелото черво ще нарасне до 3,2 милиона.

Проучването на медицинското списание The Lancet Oncology, установява ръст сред по-младите демографски групи в 27 от 50 изследвани държави за петгодишен период между 2013 и 2017 г. Сред страните със значително годишно увеличение са Нова Зеландия (3,97 %), Пуерто Рико (3,81 %) и Англия (3,59 %).

Исторически погледнато, заболяването е било по-разпространено в страни с високи доходи като САЩ, Австралия и Канада. Сега обаче случаите се увеличават и в региони с по-ниски доходи в Латинска Америка и Азия, като Аржентина, Еквадор, Тайланд и Турция, пише БГНЕС.

Япония, Чили и Израел, в които през последните няколко десетилетия се наблюдава бърза урбанизация и промени в начина на хранене, също се регистрира подобно увеличение на броя на случаите сред по-младите хора.

Каква е причината за тази промяна?

Увеличаването на случаите на рак на дебелото черво може да е свързано с промените в начина на живот през последните години и произтичащите от тях изменения в човешките чревни бактерии.

Увеличената консумация на преработени и нездравословни храни и заседналия начин на живот допринасят за това. Смяната на поколенията също играе роля; много хора в държавите с високи доходи, родени след 1950 г., са изложени на диета с високо съдържание на мазнини, захар и фибри още от ранна възраст.

При тези диети липсват достатъчно хранителни вещества като антиоксиданти и фибри, които помагат за поддържането на здрави чревни клетки и елиминират вредни вещества като канцерогени, възпалителни съединения и жлъчни киселини, образувани при храносмилането на храни с високо съдържание на мазнини, които могат да стимулират анормалния растеж на клетките.

Освен това нови данни сочат, че фактори като естествените промени в чревния микробиом и хроничното възпаление могат да допринесат за риска от рак, но са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно потенциалното им въздействие.

„Чревен микробиом“ е сбора от трилиони бактерии, гъбички, вируси и други микроорганизми, които живеят в храносмилателния тракт и играят решаваща роля за храносмилането, имунитета и цялостното здравословно състояние.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    На живо II: Протестът срещу Пеевски и Борисов (между 20 и 21:20 ч)