МЗ: Един от масовите антибиотици е изчерпан, но има други лекарства със същите възможности

OFFNews 06 януари 2023 в 13:34 5883 0

лекарства

Снимка Unsplash

Доставки се очакват през януари и февруари

Масово изписваният антибиотик Augmentin (амоксициклин) е почти изчерпан, но има и други лекарства със същите терапевтични възможности, макар и с други търговски наименования и вносители.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването след запитване от OFFNews.

От ведомството посочват, че заради сигнали за изчерпване на количествата от медикамента Изпълнителната агенция по лекарствата е изискала информация за наличностите от фирмата притежател на разрешение за употреба.

Според предоставените данни, към 4 януари, в складовете на търговеца на едро все още е имало ограничени количества от таблетните форми и суспензии (сиропи) от 400 mg/57 mg/5 ml - 70 ml. Напълно изчерпани са суспензиите от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml и 250 mg/62,5 mg/5ml - 100 ml. От фирмата доставчик са посочили, че през януари са заявени доставки за всички таблетни форми и суспензии Augmentin, с изключение на сиропа от 125 mg /31,25 mg/5 ml - 100 ml, за който е заявена доставка през февруари.

От министерството уточняват, че на пазара има и други лекарства със същите терапевтични възможности, макар и с други търговски наименования и вносители, от които има наличности в складовете на едро. Пациентите могат да обърнат към лекуващия си лекар, за да бъде назначена нова терапия, препоръчват от здравното ведомство.

В отговор на въпроса ни какви мерки се предприемат, за да бъде преодолян недостигът на важни за сезона медикаменти, и търси ли се решение чрез паралелен внос, от министерството съобщават, че "по всяко постъпило в ИАЛ заявление в периода 2022 г. до настоящия момент за издаване на разрешение за паралелен внос са издадени разрешения в изключително кратки срокове". Такъв е случаят и с Augmentin-a, в различни концентрации и форми. Последното разрешение за таблетки от този широкоспектърен антибиотик е издадено на 23 декември миналата година. 

За очаквани доставки на антибиотици през януари, февруари и март потвърди и съветникът на здравния министър Аркади Шарков по NOVA NEWS днес. По думите му друга възможност е да бъдат задействани местни производствени мощности "при нужда".

"Водят се разговори за предоговаряне на доставки. България готви писмо към ЕК за взаимопомощ в този процес. За тези лекарства, които имат аналог на българския пазар, ще проведем другата седмица разговори“, информира той.

По думите му в момента се работи по мобилно приложение, с което лекари и фармацевти ще могат да проследяват възможностите.

Според главния секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в лекарствоснабдяването у нас липсва прозрачност. Той отново припомни предложението на съюза складовете на търговците на едро да бъдат "видими" за аптеките, а рецептите да се издават само в електронен вариант. Така според фармацевта пътят на лекарствата ще може да бъде проследен и няма да има възможност за реекспорт на медикаменти.

Проблемът с недостига на антибиотици и противовирусни лекарства не е само у нас. Неотдавна Гърция призова за общоевропейска стратегия за преодоляване на дефицита на медикаменти. Изчерпване на масови лекарства за вирусни и бактериални инфекции има и в САЩ. Според експерти основната причина е, че почти 90% от активните съставки, с които се приготвят лекарствените продукти, се произвеждат в Китай и Индия, където пандемията сериозно затрудни фирмите. Особено болезнен е този проблем в Китай заради следваната доскоро стратегия "нулев ковид" с чести локдауни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!