Празни рафтове в аптеките в САЩ - липсват противогрипни лекарства и антибиотици

OFFNews 14 декември 2022 в 15:35 1075 3

аптека

Снимка Unsplash

САЩ са основен производител на медикаменти, но активните съставки, с които се правят лекарствените продукти, се доставят от Индия и Китай

Ръст на респираторните заболявания сред децата в САЩ опразни рафтовете на аптеките. Липсват противогрипни лекарства, температуропонижаващи сиропи и някои видове антибиотици, съобщи CNN.

САЩ са основен производител на медикаменти, но активните съставки за лекарствените продукти се доставят от Индия и Китай, казва представител на компания, която наблюдава фармацевтичните вериги.

Недостигът на антивирусни средства и антибиотици създава стрес за родителите на малки деца, които са най-силно засегнати от грип, респираторно-синцитиален вирус и коронавирус. Трудно се намира ибупрофен, липсват дори генерични лекарства, съобщават потребители.

Педиатри споделят, че не могат да си спомнят някога да са виждали толкова болни деца по едно и също време.

Производителите на лекарства твърдят, че работят с пълни мощности и дори са планирани увеличено производство през зимните месеци, но не са очаквали толкова голямо търсене.

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) излязоха със изявление, че следят отблизо ситуацията и водят "ежедневни разговори" с производителите в търсене на начин да се увеличат доставките. Под особено наблюдение са температуропонижаващите за деца с ибупрофен и амидофен.

Недостигът не е свързан с проблеми в производството. Фармацевтичните компании работят много тясно с нас и увеличават предлагането, за да можем да насочим търсенето там, където е необходимо, казва служител на агенцията, пожелал анонимност, пред CNN.

Той посочва, че FDA е в състояние да помогне за увеличаване на предлагането чрез търсене на нови
източници на суровини, за да улесни допълнителното производство. Търси се и възможност за разкриване на нови производствени мощности.

Според местна асоциация, обединяваща болничните аптеки, в края на септември е бил установен недостиг на 260 лекарствени продукта, което е близо до историческия връх от 282 дефицитни медикамента, отчетен през второто тримесечие на 2019 г., когато пандемията беше във вихъра си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

14.12 2022 в 16:04

Държахте ги тези деца изолирани и с маски 2 години, без да изграждат никакъв имунитет.
Сега разбира се ще сте учудени, че изведнъж всички се разболяли тежко от респираторни инфекции.

345

1

Джендо Джедев

14.12 2022 в 16:01

В Рашка подобни дефицити няма. Защото алкашите се "лекуват" със самогон. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!