Локални мерки в 10 области, ковид отделенията са пълни

Временно се забранява износът на някои медикаменти

OFFNews 10 март 2021 в 13:41 7466 0

"Започваме с локални мерки в 10 области в страната, където заболеваемостта е на високи нива. Увеличава се броят на леглата в болниците от нивата от септември 2020 година", каза здравният министър Костадин Ангелов, който днес е в Бургас заради усложнената епидемична обстановка в района, съобщиха от МЗ. 

В Бургас, Благоевград, Плевен и Ямбол учениците от пети до дванадесети клас минават към онлайн обучение, а търговските центрове в Бургас, Благоевград и Плевен се затварят (вижте мерките по-области по-долу). В Перник също се очаква решение за преминаване към онлайн обучение.

Мерките за София

Ангелов подчерта, че към настоящия момент локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен, тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население. „Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.

Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите. Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

В коментар за ограниченията за хората, които се завръщат от дестинации в Африка, той увери, че няма да има карантина за посетилите Занзибар при отрицателен PCR тест.

Ситуацията по региони

От петък в Бургас затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас преминават към онлайн обучение за 2 седмици. Носенето на маски на открито е задължително, ограничават се масовите мероприятия на открито и закрито - обяви здравният министър след заседание на Общинския кризисен щаб.

Работното време на заведенията ще е до 22 ч. 

От четвъртък – 11-и март влизат в сила нови ограничителни мерки в Благоевградска област. Учениците от 5 до 12 клас ще продължат обучението си в онлайн среда за две седмици. За същия период затварят фитнес залите, театрите и кината.

Работното време на заведенията за обществено хранене се ограничава до 22 часа. Няма да се провеждат масови мероприятия и спортни състезания.

В Шуменска област се очаква да бъде взето решение дали да бъдат затегнати ограничителните мерките. Регионът попада в червената зона с 456 заразени на 100 000 души население. Най-много от случаите са в областния град, затова и строгите мерки ще бъдат приложени там – продължаване на дистанционното обучение, засилване на контрола в хипермаркетите. Областният управител проф. Стефан Желев ще предложи работното време на заведенията да бъде до 22.00 часа, каквато беше и мярката при втората вълна от COVID-19:

50% от леглата в болницата са за пациенти с COVID-19. Пълни са 90%. Болните в болницата са 205, четири от тях са деца. Възможно е в следващите дни да не можем да приемаме пациенти. Ежедневно постъпват по около 25 души, натискът се наблюдава от началото на март. Това обобщи пред БНР д-р Димитър Костов, директор на болницата в Шумен. Лечебното заведение е единственото в областта, което приема спешни пациенти. Плановият прием е спрян. Според директора на болницата мерките са закъснели.

Интензивното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в многопрофилната болница в Добрич е със запълнен капацитет. Здравното заведение няма възможност за прием на повече хора с тежки усложнения коронавирус. Ръководството на болницата се обърна с апел към жителите на областта за стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Само за последните пет дни четирима от пациентите с COVID-19, са починали. В момента настанените за лечение с коронавирусна инфекция в интензивното отделение са шестима, колкото е и капацитетът, в другото отделение все още има свободни легла, но тенденцията е за бързото им заемане. Засега болницата няма да спира плановите операции, продължава да важи забраната за посещения и достъп на външни лица до болницата. 

Всичките ковид-легла в пазарджишката многопрофилна болница са запълнени. Запълнен е и капацитетът на триажното отделение, обяви директорът на здравното заведение д-р Красимир Темнилов пред БНР:

"Нямаме как да разкриваме повече, защото ще трябва да влезем в Хирургическия блок. Както знаете, Спешното отделение е единствено на територията на област Пазарджик, с изключение на Панагюрище. Панагюрище е доста отдалечено, така че всички идват тук".

Продължава тенденцията за увеличаване на заразените с коронавирус в Пазарджик. За последното денонощие положителните случаи на коронавирус са малко под 100.

По-строги мерки срещу разпространението на коронавируса влизат в сила в Ямболска област. Учениците от 5 до 12 клас преминават към дистанционно обучение, реши Оперативният щаб.

Освен за учениците, се въвежда и организация за детските градини и яслите, които ще затварят при болно дете или член на персонала. Пенсионерските клубове затварят до 24 март. Засилват се проверките в големите хранителни магазини.

В момента в ковид-отделенията на двете болници в Ямбол са настанени 72 души, от които 6 в реанимация, заболеваемостта вече достига 330 на 100 000 население.

В Плевен учениците от 5. до 12. клас също преминават в дистанционно обучение. Мярката ще важи от 15 до 23 март. За висшите училища се прилага алгоритъм за присъственост, утвърден от ректорите. 

Носенето на маска в открити и закрити места за обществено ползване става задължително. Забраната не важи за улици, площади, паркове и др. Преустановява се плановия прием с изключение на трансплантации и лечение на онкологични заболявания. 

МОЛ-овете се затварят. Въвежда се вечерен час в заведенията до 22 ч. Заповедта влиза в сила от 11 март и ще важи до 1 април. 

Във врачанска област също е издадена заповед с нови мерки, която ще важи от 11 март до 11 април.

Преустановява се плановия прием в болниците. Въвежда се и задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови