Учениците над 5. клас и школите в София минават онлайн от петък

Забраняват организирани екскурзии, фестивали и събори на територията на Столичната община, на кръчма - до 22 часа

OFFNews Последна промяна на 10 март 2021 в 14:41 5164 0

От петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. 

Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Това реши софийският оперативен щаб на заседанието си днес.  

По предложение на директора на СРЗИ д-р Пенчев се обмисля затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.  

Столичната община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт. 

Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.

В домовете за социални услуги на територията на Столичната община се забраняват посещенията на външни лица.

На територията на Столичната община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито. 

Софийският оперативен щаб предлага на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планиране за март, в това число и пролетните математически състезания, планирани за края на месеца. 

По последни данни София премина прага от 500 заболели на 100 хил. души. Притеснителен е фактът, че средната възраст на заразените с COVID-19 продължава да спада, като към днешна дата е 51 години. 

Чувствително се увеличава и натискът към здравната система – за 14 дни общият брой на хоспитализираните нарасна с 645 души. С 30% се увеличават позвъняванията към Спешна помощ за случаи с коронавирус. 

По данни на Столичната здравна инспекция общият брой на ваксинираните граждани на територията на Столичната община е над 86 хил. В днешният ден продължават ваксинациите на граждани, които ще бъдат членове на секционни комисии на парламентарните избори и са заявили желание да бъдат ваксинирани. 

В последната седмица екипите на СДВР са проверили 298 търговски обекта. Над 1400 проверки са направени от екипите на Столичен инспекторат в търговските центрове, както за носене на маски, така и за надопускане на струпване на по-голям брой посетители. 1912 са проверките за спазване на карантината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови