Лекарите на първа линия не получават парите си, готови са за протест

Колегите отказват да работят в ковид отделения, трудно се открива дори едно в болница, заяви шефът на БЛС

OFFNews 31 август 2021 в 09:59 1750 0

Всеки има право да избира дали да се ваксинира или не. Това е като летенето със самолет - който избере да лети спазва правилата на авиокомпанията. Не виждам защо някой да има само права, не разбирам защо неваксинираните трябва да имат повече права от ваксинираните. 

Лекарите, които работят на първа линия в борбата с коронавируса, не получават парите си, а натискът върху болниците се усилва с всеки изминал ден. 

Това каза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров по бТВ. Има категоричен факт - Здравната каса не иска да плаща на медиците. Днес има заседание на УС на НЗОК, ако не си променят методиката, колегите ще откажат да работят, обясни той. По думите му във всички клиники е така.  

Управителите на лечебните заведения трябва да намерят начин да решат проблема. Ако не, медиците ще излязат да протестират на улиците, заяви председателят на УС на БЛС. 

От началото на годината в лечебните заведения ще бъдат получени 166 млн. лв. по-малко от предвиденото в бюджета от НС. Това е резултат от различните хватки и методи, които прилага НЗОК“, каза още д-р Иван Маджаров. Което означава, че българското здравеопазване ще работи с 11 месеца финансиране тази година, обясни той.

От 4 месеца се занимаваме само с това, в разгара на вълната да наблюдаваме лекари на улицата, е недоп

Ако сега един анестезиолог в интензивно отделение е работил с ковид пациент един или два дни, ще получи 120 лева, даде пример д-р Маджаров. 

В министерството на здравеопазването и НЗОК, и Надзорния съвет на Касата си играят на доброто и лошото ченге, коментира шефът на БЛС. В момента е трудно да се открие и едно ковид отделение в болница, обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!