Колко важни са тоалетните в училище

Всеки втори четвъртък от месец март светът отбелязва Световния бъбречен ден

OFFNews 13 март 2014 в 18:15 4679 2

Спомняте ли си като ученици колко гадни бяха тоалетните в училище? И колко често стискахме да се приберем в къщи. Същото продължава да се случва с нашите деца и днес. Дори да са ремонтирани, на някои места хигиената е покъртителна. А така се съсипват бъбреците, алармира Веселина Джамбазова от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания на пресконференция по повод Световния бъбречен ден. Близо 140 хиляди деца в България имат функционално отклонение на бъбреците, защото не ходят редовно до тоалетна. Това може да доведе до повтарящи се инфекции.

Екипът на доц. Анелия Буева от Клиниката по детска нефрология и хемодиализа към СБАЛ по детски болести през последните години е направил скрининг на деца от цяла България, който е установил стряскаща статистика. Понякога се случва човек да се роди с един бъбрек и често за това се разбира, чак когато възникне здравословен проблем. От прегледаните деца 0,3 са били с тази аномалия, което, отнесено към броя на децата в България, означава около 3600 деца. Около 14 хиляди деца в България вероятно пък са с раздвоен бъбрек, а около 23 хиляди имат разширение на бъбречното легенче. Благодарение на усилията на екипа на доц. Буева у нас от 2013 г. към профилактичните детски прегледи официално са включени за бебетата на 6-месечна възраст ехография на отделителна система и проследяване на артериалното налягане с монитор. Друго важно за децата в училищна възраст пък, извоювано от лекарския екип, е задължителното ежегодно проследяване с тест ленти за белтък в урината (въведено от началото на 2014 г.). Наличието на белтък в урината с десетилетията уврежда бъбрека. Лекарският екип е открил този проблем при 5,2% от изследваните деца, което означава около 62 хиляди деца в България.

Враца, Монтана, Лом – райони с проблеми. Балканска ендемитна нефропатия е описана от доц. Танчев през 1956 г. и засяга райони в Северозападна България, Сърбия и Румъния. Екипът на доц. Буева, провеждайки скрининг в тези градове, е установил, че при 85% от изследваните дечица, някои на по 2-3 годинки, се открива белтък в урината. Около половината от децата пък имат камъни в бъбреците. Доц. Буева със съжаление отбеляза, че въпреки констатираните тревожни данни, интересът на родителите към обявяваните лекции е бил малък.

Профилактичните прегледи. Всяка година своите бъбреци трябва да преглеждат хора, които са над 60 години, които имат високо кръвно и особено страдащите от диабет. С висок риск да развият бъбречна недостатъчност са недоносените деца, защото нефроните, изграждащи бъбрека, се образуват до 36-тата седмица на бременността. От редовни прегледи се нуждаят деца с чести бъбречни инфекции с повишена температура. Също и деца с двигателни проблеми, например с детска церебрална парализа. За тези деца скоро, вероятно в края на април, ще започне да функционира кабинет с апаратура, закупена с набрани от „Българската Коледа” средства.

Статистиката показва, че хората в селата страдат по-често от хронична бъбречна недостатъчност. В София болните са най-малко. Специалистите обясняват това с по-високото качество на здравните грижи в София и големите градове.

Започни деня с чаша вода – това е мотото на Световния бъбречен ден. Но колко вода? Лекарите съветват да пием трапезна, слабоминерализирана вода, колкото ни се пие. За възрастните някои препоръчват около 2 литра вода и течности на водна основа, които да компенсират естествено отделяната от здрав човек по литър и половина урина на денонощие. Хората, които упражняват тежък физически труд, трябва да поемат повече течности. От повече вода се нуждаем и в горещините. Когато човек страда от отоци и задържане на течности, тогава прекомерният прием на течности обаче е противопоказен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!