Колко важни са тоалетните в училище

Всеки втори четвъртък от месец март светът отбелязва Световния бъбречен ден

OFFNews Последна промяна на 13 март 2014 в 18:15 3697 2

Спомняте ли си като ученици колко гадни бяха тоалетните в училище? И колко често стискахме да се приберем в къщи. Същото продължава да се случва с нашите деца и днес. Дори да са ремонтирани, на някои места хигиената е покъртителна. А така се съсипват бъбреците, алармира Веселина Джамбазова от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания на пресконференция по повод Световния бъбречен ден. Близо 140 хиляди деца в България имат функционално отклонение на бъбреците, защото не ходят редовно до тоалетна. Това може да доведе до повтарящи се инфекции.

Екипът на доц. Анелия Буева от Клиниката по детска нефрология и хемодиализа към СБАЛ по детски болести през последните години е направил скрининг на деца от цяла България, който е установил стряскаща статистика. Понякога се случва човек да се роди с един бъбрек и често за това се разбира, чак когато възникне здравословен проблем. От прегледаните деца 0,3 са били с тази аномалия, което, отнесено към броя на децата в България, означава около 3600 деца. Около 14 хиляди деца в България вероятно пък са с раздвоен бъбрек, а около 23 хиляди имат разширение на бъбречното легенче. Благодарение на усилията на екипа на доц. Буева у нас от 2013 г. към профилактичните детски прегледи официално са включени за бебетата на 6-месечна възраст ехография на отделителна система и проследяване на артериалното налягане с монитор. Друго важно за децата в училищна възраст пък, извоювано от лекарския екип, е задължителното ежегодно проследяване с тест ленти за белтък в урината (въведено от началото на 2014 г.). Наличието на белтък в урината с десетилетията уврежда бъбрека. Лекарският екип е открил този проблем при 5,2% от изследваните деца, което означава около 62 хиляди деца в България.

Враца, Монтана, Лом – райони с проблеми. Балканска ендемитна нефропатия е описана от доц. Танчев през 1956 г. и засяга райони в Северозападна България, Сърбия и Румъния. Екипът на доц. Буева, провеждайки скрининг в тези градове, е установил, че при 85% от изследваните дечица, някои на по 2-3 годинки, се открива белтък в урината. Около половината от децата пък имат камъни в бъбреците. Доц. Буева със съжаление отбеляза, че въпреки констатираните тревожни данни, интересът на родителите към обявяваните лекции е бил малък.

Профилактичните прегледи. Всяка година своите бъбреци трябва да преглеждат хора, които са над 60 години, които имат високо кръвно и особено страдащите от диабет. С висок риск да развият бъбречна недостатъчност са недоносените деца, защото нефроните, изграждащи бъбрека, се образуват до 36-тата седмица на бременността. От редовни прегледи се нуждаят деца с чести бъбречни инфекции с повишена температура. Също и деца с двигателни проблеми, например с детска церебрална парализа. За тези деца скоро, вероятно в края на април, ще започне да функционира кабинет с апаратура, закупена с набрани от „Българската Коледа” средства.

Статистиката показва, че хората в селата страдат по-често от хронична бъбречна недостатъчност. В София болните са най-малко. Специалистите обясняват това с по-високото качество на здравните грижи в София и големите градове.

Започни деня с чаша вода – това е мотото на Световния бъбречен ден. Но колко вода? Лекарите съветват да пием трапезна, слабоминерализирана вода, колкото ни се пие. За възрастните някои препоръчват около 2 литра вода и течности на водна основа, които да компенсират естествено отделяната от здрав човек по литър и половина урина на денонощие. Хората, които упражняват тежък физически труд, трябва да поемат повече течности. От повече вода се нуждаем и в горещините. Когато човек страда от отоци и задържане на течности, тогава прекомерният прием на течности обаче е противопоказен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.03 2014 в 13:16

Много полезна статия! Хората трябва да обръщат внимание на генезиса на проблемите, а не само да ги лекуват постфактум. И наистина най адекватно е да се започне от детското здраве и то застрашено от нещо толкова абсурдно прозаично като гадния кенеф. Спомням си като бяхме ученици, един мой съученик го беше гнус до такава степен от училищната тоалетна, че един ден като беше на зор ме замоли да идем до нас, за да ползва, че живеех близо. Хубаво, ама не удържа до нашата тоалетна... Горкия направо се поболя от срам, с дни ходеше в депресия... И всичко, защото Булгаристан не може дори в 21ви век да дозрее за прилична и чиста тоалетна в учебно заведение...

13.03 2014 в 19:01

Не наличието на белтък в урината уврежда бъбрека,а увреденият бъбрек отделя белтък в урината. При филтрацията на кръвта увреденото бъбречно легенче пропуска белтък, който не е отпадъчен продукт като урея, креатинин.