Как да различим скарлатина от варицела

OFFNews 24 март 2023 в 13:19 4392 0

д-р Севинч Бурукова

Снимка МБАЛ Вита

д-р Севинч Бурукова, педиатър, МБАЛ "Вита"

Ръст на инфекциозните болести сред децата има. Данните от здравното министерство се потвърждават и от наблюденията на общопрактикуващите лекари. Как родителите да различат скарлатина от варицела обяснява педиатърът от МБАЛ Вита д-р Севинч Бурукова.

Кой е причинителят 

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което засяга предимно деца от 3 до 9 годишна възраст, но може да зарази и представители на всички възрастови групи. Причинява се от варицела-зостер вирус.
Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покрият с корички. Инкубационният период е около 21 дни, средно от 12 до 14 дена.

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, което, за разлика от варицелата, има бактериален причинител - бета-хемолитичен стрептокок от група А. Среща се предимно в детска възраст – от 1 до 9 години и обикновено се среща през зимния период. Източник за заразата са болните и заразоносителите. Инкубационният период е от 1 до 10 дни.

И двете зарази се предават предимно по въздушно-капков път, но може да се заразите и по контактно-битов начин.

Какви са симптомите

Началото на варицелата е внезапно. Появява се обрив най-често по корема, лицето, окосмената част на главата, обхваща крайниците, гърба, при по-тежките случаи може да се наблюдава по лигавиците на устата, езика и небцето.
Обривът е силно сърбящ, с малки изпълнени с течност мехурчета, протичащ на тласъци. Съпътстващи симптоми са отпадналост, загуба на апетит, раздразнителност и температура до 38-39°С.

При скарлатината заболяването настъпва също бързо, но с рязко покачване на температурата, болки в гърлото, затруднено преглъщане, неразположение, може да се наблюдава гадене и повръщане, главоболие

Гърлото е силно зачервено, сливиците са подути, болезнени, с наличие на гнойна ангина. Налице са уголемени и болезнени шийни лимфни възли. В началото езикът е белезникав, а след това е зачервен и набъбнал, с малки подутини (малинов език). Бузите и челото на болното дете са аленочервени. Има изразена бледост между носа и горната устна, както и на брадичката. Обривът е червен и обхваща цялото тяло, но е най-интензивен в областта на шията, долната част на корема и вътрешната повърхност на бедрата. Кожата се усеща суха и грапава. 

Общото състояние на пациента е отпаднало. Може да се наблюдава запушване на носа, конюнктивит, учестена сърдечна дейност. Според тежестта на протичане скарлатината има лека, средно тежка и тежка форма. При леката форма обривът е оскъден, понякога може и да липсва, със субфебрилитет. При тежката форма се наблюдава силна интоксикация, обилен обрив и много висока температура.

Как се лекуват

При варицелата лечението изцяло протича в домашни условия и е симптоматично – т.е. цели се облекчаване на сърбежа (ментолов спирт, пудра) и понижаване на температурата (антипиретици). До образуване на крусти мокренето не е препоръчително. Желателно е спазването на висока хигиена, често проветряване и използването на леки, памучни дрехи.

Варицелата е вирусно заболяване, поради което антибиотик не се дава. Ако обаче лезиите се зачервят, станат болезнени, поради силно почесване или неправилно третиране, възможно е наслагването на бактериална инфекция и изписването на антибиотик. Но това става след задължителна консултация с лекар.

При скарлатината обаче нещата са различни. Диагнозата на скарлатината се поставя задължително от лекар, на базата на клиничната картина, микробиологичен тест, лабораторни изследвания и данни за контакт с болен от скарлатина.

Трябва да се обърне внимание и на възможните усложнения при скарлатината, които се разделят на ранни и късни. Ранните усложения могат да настъпят през първата седмица от заболяването – среден отит, мастеоидит, синуит, лимфаденит, ретрофарингеален абсцес. Късните усложнения се срещат обикновено след третата седмица от заболяването: гломерулонефрит, ставен ревматизъм и миокардит.

Скарлатината е бактериална инфекция, поради което тя се лекува с антибиотик в продължение на 7 до 10 дни. Терапията трябва да започне възможно най-рано, като към антибиотичното лечение се добавят и симптоматични средства (антипиретици и витамини).

Създава ли се траен имунитет

При двете заболявания има разлика в това отношение. При варицелата, след като премине болестта, няма опасност от повторно заразяване до края на живота ви.

За разлика от нея, обаче, при скарлатината не се придобива имунитет, може и три пъти да я преболедувате.

Трябва ли да се ограничат контактите на децата в период на разпространение на инфекциите

Не е нужно. Всяка паника от страна на родители и учители е излишна. Разбира се, ако децата имат симптоми или контакт със заразени хора, карантината е задължителна и трябва да се спазва, за да се ограничи разпространението, препоръчва д-р Севинч Бурукова.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)