Имаме още само 20 спокойни от COVID дни. А само се говори, но нищо не се прави за организацията на болниците

Хора, ваксинирайте се сега! През есента - когато ще имаме много голям брой случаи - това ще бъде рисково, може да се заразите, докато чакате за ваксинация, зове проф. Тодор Кантарджиев

OFFNews 03 август 2021 в 11:10 5531 1

Тодор Кантарджиев

Снимка Александра Маркарян, архив

Проф. Тодор Кантарджиев

"В момента много се говори, нищо не се прави за организацията на болничната помощ. А имаме още само 20 дни", предупреди проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община. Според него спокойните по отношение на COVID месеци са отминали. Имаме обаче прозорец от 20-ина дни, когато случаите все още няма да са толкова много. Именно това е времето, когато неваксинираните могат да се ваксинират, като избегнат опашките и, едновременно с това, риска от заразяване още на място, посред останалите чакащи първа игла.

"Много е важно да бъдем ваксинирани. Ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което предстои" - увери проф. Кантарджиев в интервю за БНТ.

"Последният спокоен по отношение на COVID месец отмина - юли - предупреди обаче той. - Отмина и последната спокойна седмица. Виждате, днес сутринта 393 нови случая имаме. Докато настъпи значително увеличаване в броя на случаите, имаме 20 дена, в които е хубаво хората да се ваксинират, защото тези усилия, които положихме пролетта в организацията и на ваксинирането, и на епидемичните мерки, бяха (за да може) лятото да имаме спокойни месеци, за да могат хората спокойно да се ваксинират, да няма струпване на хора.

Спомняте си пролетта, когато много хора желаеха да се ваксинират - март, колко от тях заболяха между първа и втора игла. Искахме това да не го допуснем. Затова Ви моля - следващите дни няма да имаме много заплашващо голям брой случаи - хора, ваксинирайте се, защото през есента, когато имаме много голям брой случаи, ваксинирането ще бъде рисково. Когато се събират много хора на едно място с цел да се ваксинират, голяма част от тях могат да се заразят."

Засега има ваксини, но "ако много хора изведнъж решат, че трябва да се ваксинират и епидемичната ситуация е рискова, това не е добре. Рискува здравето на хората" - предупреди той.

От поставените вчера ваксини приблизително половината са в Столична община. В столицата бяха разкрити ваксинационни кабинети в пет мола. Постоянни има в две читалища - в "Младост" и "Христо Ботев".

Целта пред екипа в столицата сега е да мотивира хората от големите трудови колективи. "Най-важното е обаче да се мотивират хора от големи трудови колективи. Това са хранителните вериги, градски транспорт, други общински предприятия", посочи проф. Кантарджиев.

Той увери, че софийските болници са готови да посрещнат кадрово четвъртата вълна. Това означава, че наесен всички ще са на работа - графиците за отпуските са съобразени с очакваното нарастване на броя хоспитализирани. Лекарите и сестрите - всички ще бъдат на работа, увери проф. Кантарджиев. Подсигурени са и необходимите лекарства, инсталациите за кислород.

Професорът разкритикува поведението на настоящия служебен управляващ екип в МЗ по отношение на болниците в страната.

"В Столичната община се подготвят много болници, докато министерството дели болниците на "наши" и ваши" и отново ще бъдат натоварени едни болници, и отново ще се покаже едно голямо неуважение към свършеното и от Бърза помощ, и от болниците, които поеха втората и третата вълна, които бяха значителни.

Не визирам само случващото се в "Пирогов". Визирам и постоянно променящите се и допълващи документи, касаещи Бърза помощ и заплащането на допълнителния труд за КОВИД", каза той.

Нови ваксини

На въпрос необходими ли са нови ваксини, които да отговорят по-адекватно на новите щамове на COVID-19 той отвърна отрицателно: "Сегашните генетични линии по света се покриват от ваксините".

Ако се появи нова мутация, която да изисква и променена ваксина, страната ни има сключени договори с "Пфайзер" за 2022 г. и 2023 г. за доставка на променена ваксина, срещу новите варианти.

"Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация и затова съветвам всички хора да се ваксинират", каза отново проф. Кантарджиев.

Лекарство за КОВИД-19

Попитан за конкретно лекарство срещу COVID-19 професорът разясни, че става въпрос за моноклонално антитяло за лечение на тежки случаи в болнична среда.

"Моноклоналните антитела са два вида - за лекуване и за предпазване. Предпазват за една година тези, които не могат да се ваксинират: хората в имунен дефицит, които не могат да направят отговор.

Още преди да бъда отстранен, аз писмено докладвах на господин министъра за необходимостта за доставяне на такива в неголеми количества и тъй като фирмите тогава - преди месец и половина - ги предлагаха по-евтино, имаше по-голяма изгода да се купят неголеми количества такива лекарства, защото са добри. А иначе цялото човечество чака в момента лекарството, което е хапче подобно на антивирусните лекарства срещу грип. Чакат клиничните изпитвания и мисля, че в началото на следващата година може би ще имаме такова лекарство, което ще е достъпно, да го имаме вкъщи."

Ако то се вземе в първите часове на инфекцията, е с голям ефект - увери професорът.

Въпроса дали все пак обсъжданото лекарство ще бъде купено той пренасочи към служебния министър Стойчо Кацаров с думите: "За купуването питайте господин министъра. Аз каквото е трябвало да се купи като моноклонални антитела, съм му го написал, преди да ме отстрани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови