Година след ''крайния срок'' правителството прие Национален план за борба с рака

OFFNews 04 януари 2023 в 15:43 820 0

план

Снимка Скрийншот

Национален план за борба с рака

Година след "крайния срок", правителството прие Националния план за борба с рака 2030

Документът следва приоритетите, очертани в Европейския план за борба с рака, който беше представен през февруари 2021 г. Като оптимистичен срок за изготвянето на аналогичния български документ беше посочен краят на 2021. Забавянето беше отбелязано от еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду, при посещението ѝ през юни същата година. Въпреки поетия ангажимент планът не бе завършен в посочения срок. 

За пръв път приоритетите в българския проект бяха официално представени по време на националната конференция по онкология през април 2022 г. Водеща роля в изработването на документа има Българското онкологично дружество. По време на форума бяха заявени намерения за преструктуриране на онкологичното здравеопазване  и обезпечаването с апаратура и квалифицирани специалисти на комплексните онкологични центрове и специализирани болници.

Особено внимание бе обърнато на иновативната диагностика и необходимостта от специалисти по патология, нуклеарна медицина и някои други базови специалности, тъй като без иновативна диагностика не би могло да се провежда адекватна иновативна терапия.

Проектодокументът бе публикуван през юли 2022 г. Тогава от Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ) възразиха, че липсва какъвто и да било анализ на епидемиологията, рисковите фактори и на резултатите от лечението на онкологичните заболявания.

Друго възражение бе, че няма информация за броя, оборудването, натовареността и териториалното разпределение на диагностичните и терапевтичните структури. Не е ясно има ли и каква е високотехнологичната апаратура, вкл. за лечение на деца и прилагането на съвременни клетъчни терапии.

В окончателния вариант планът предвижда създаване на устойчиви и модерни грижи по отношение на онкологичните заболявания; осигуряване на условия за подобряване на здравната осведоменост и култура и за прилагане на навременни превантивни мерки за елиминиране и намаляване на експозицията на вредни влияния, посочват от правителствения пресцентър.  

Предвижда се въвеждане на съвременни скринингови програми за рак на дебелото черво, на гърдата, на маточната шийка, на простатата. Друга цел е осигуряването на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти, както и до съвременно лечение и успешно интегриране на мултидисциплинарния подход и системното онкологично лечение в клиничната практика в страната.

Предвижда се изграждането на мрежа от звена, чиято цел ще бъде подобряването на качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания и реинтеграцията им.

За изпълнение на заложените цели в плана са предвидени дейности в различни направления, чрез които ще бъдат създадени условия за навременен достъп до съвременни методи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, които се основават на принципите за персонализирано здравеопазване и интегриран мултидисциплинарен подход, пише още в съобщението.

Европейският план предвижда финансиране в размер на 4 милиарда евро, вкл. 1,25 млрд. евро от програма EU4Health плюс финансова подкрепа чрез Рамковата програма за научни изследвания и иновации ""Хоризонт Европа" и програмата "Цифрова Европа". Това са средства и програми, от които България би могла да се възползва, след като има одобрен национален план и конкретни проекти, с които да кандидатства за финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови