GFN: Никотинът може да е полезен за мозъка, както и да облекчи симптомите на заболявания като Паркинсoн или ADHD

Няма случай на болест от никотин, заяви д-р Гарет МакГъвърн

Ружа Райчева 04 август 2023 в 16:07 20241 1

Клайв Бейта, д-р Пол Нюхаус, д-р Гарет МакГъвърн, д-р Каролин Бомонт и Марк Оутс

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Клайв Бейта, д-р Пол Нюхаус, д-р Гарет МакГъвърн, д-р Каролин Бомонт и Марк Оутс

Никотинът може да бъде полезен за когнитивната функция на мозъка, както и да облекчи симптомите на някои заболявания, сред които Паркинсoн и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Това стана ясно по време на тазгодишното издание на Глобалния форум за никотина "Global Forum on Nicotine" (GFN), който събра лекари, психолози и законодателни експерти от цял свят на четиридневна конференция във Варшава. Клайв Бейтс (Великобритания), д-р Пол Нюхаус (САЩ), д-р Гарет МакГъвърн (Ирландия), д-р Каролин Бомонт (Австралия) и Марк Оутс (Великобритания) разговаряха за неподозираните ползи от никотина.

Британският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс каза, че най-важният въпрос за решаване е разминаването в мненията за влиянието на никотина върху човешкото здраве. Той изтъкна, че никотинът помага за съсредоточаване, както и че е доказано, че влияе терапевтично на някои заболявания. Той изтъкна, че по отношение на никотина има три вида мнения, които може да се чуят - че е наркотик без ползи, който води до пристрастяване, че от него има известни ползи, или пък, че няма реално значение.

Д-р Пол Нюхаус от 80-те години изучава ефекта на никотина върху мозъка. Той е директорът на Центъра за когнитивна медицина в катедрата по психиатрия в Медицинския център на университета Вандербилт и изследва как никотинът влияе при дегенеративни мозъчни нарушения, както и ролята на никотиновите рецепторни системи в нормалното и нарушеното когнитивно функциониране при хората.

Той каза, че се интересува от потенциала на никотина като терапевтично средство за болни хора. Д-р Нюхаус обясни, че се опитва да обясни за какво са отговорни никотиновите рецептори в човешката функция и емоционалност:

"Проверяваме и какво може да замени никотина. Интересувам се от потенциално терапевтичния ефект на никотина. Отговорът на този въпрос е комплексен - не е да или не. Важно е да се разбере, че никотинът е добро за едно нещо, а за друго е лош. На някои пациенти действа добре, на други - не. Трябва да сме наясно с това."

Д-р Гарет МакГъвърн работи в сферата на намаляването на вредата върху човешкото здраве от 25 години. Неговата работа основно се фокусира върху електронните цигари.

"Никотинът бива обвиняван за много неща. Отчайвам се, когато експерти говорят за никотинови пристрастявания. Мисля, че когато дойдоха е-цигарите, внезапно се появи темата за влиянието на никотина върху мозъка. Имал съм много пациенти през годините, които са били на никотинова заместителна терапия и не съм видял връзка с пристрастяването", заяви той.

По думите му в цялата си кариера не е видял нито един случай на болест, причинена от никотин. По думите му никотинът е вид изкупителна жертва за тютюневите компании и че кампанията срещу никотина се използва като атака по електронните цигари. Д-р МакГъвърн направи любопитно сравнение:

"Разглеждам Никотинът като Нелсън Мандела - не виждахме какво мое той да направи в затвора, но нека го изкараме от затвора и да видим какво може да направи! Не демонизираме кафето, например но демонизираме никотина."

Д-р Каролин Бомонт сподели истории от опита си за дългогодишни пушачи, преминали към вейпинг. Тя обясни, че над 50% от австралийските ѝ клиенти са мъже на 30-50 годишна възраст. Според събраните от практиката ѝ данни основните причини пушачите да не спират да пушат са - натиск от околните, пушачи в дома им, облекчение на стреса или пък просто защото не могат да спрат. На въпроса защо са продължили да пушат 2/3 отговарят, че е заради стресиращи събития. Половината докладват, че това да са около пушачи ги кара да пушат.

Д-р Бомонт разясни, че при смяна на нормални цигари с вейпинг пушачите съобщават за поне 10 различни подобрения на живота си. Най-често става дума за подобрено финансово състояние, но над половината казват, че настроението им е по-добро, че имат повече енергия и по-добър нюх. Малък брой дори докладват за подобрен сексуален живот. 80% от анкетираните казват, че ако не пушат вейп, ще се върнат към цигарите. 1/3 от анкетираните казват, че харесват електронните цигари, защото ги усещат като истински.

Директорът на "We Vape" и на Асоциацията на потребителите на снус Марк Оутс сподели, че наскоро е организирал кампания за легализиране на медицинската марихуана, която се е водила от майка и дете с припадъци. Стига се дори до публикация в Daily Mail за кампанията. 

"За сметка на това с никотина сме на противоположния спектър - медиите са изключително уплашени да обсъждат проблема, науката трудно получава финансиране за изследвания на ефектите от никотина. Това не е добър знак и ще се провалим, ако продължим с това поведение", предупреди той.

Оутс добави, че истинската битка е намаляването на вредата от тютюнопушенето, защото 8 милиона души умират годишно заради болести, свързани с тютюнопушенето. Д-р Пол Нюхаус изтъкна, че експертите разбират, че никотинът стимулира важни рецепторни системи в мозъка за регулация на настроението и когнитвината функция. Той подчерта, че ефектите много зависят от възрастта, пола и от състоянието на дадения човек.

По думите му някои хора никога няма да искат да ползват никотин, докато за други той може да е ползен. "За 30% от популацията никотинът би бил полезен. Трябва да признаем, че за някои мозъци никотинът има положителни ефекти", каза д-р Нюхаус. 

Гарет МакГъвърн добави, че от векове никотинът се обвързва с тютюна, но че всъщност не е особено вреден. Според него има нужда от още проучвания за ползите от никотина.

Клайв Бейтс изтъкна, че в момента тече стигматизираща кампания срещу никотина. "Ако никотинът е по-малко вреден, бихме ли могли да наблюдаваме по-голямо търсене на никотин?", попита той. Д-р Нюхаус отговори, че има два вида употреби на никотин - хедонистична и терапевтична. Той каза, че регулаторите трябва да бъдат убедени, че съществуват и двете гледни точки.

Д-р МакГъвърн се съгласи, че има тежка кампания срещу никотина, вейпинга и дори срещу никотин-заместваща терапия. "Трудно е да се отдалечим от това и да заговорим за ползите. Това е имиджов проблем на никотина. Когато говорим за намаляване на вредата, никога не се споменават ползите", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки