Една трета от депутатите - потенциални диабетици

41% водят здравословен начин на живот

OFFNews Последна промяна на 14 ноември 2019 в 16:10 1630 0

Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, бе отбелязан днес в Народното събрание с извършване на скрининг за заболяването сред народните представители, гостите и служителите на парламента. Инициативата се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

Оценка на риска от развитие на диабет чрез попълване на специални въпросници и измерване на стойностите на гликирания хемоглобин и кръвната захар осъществи екипът на проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ-София и началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, сред над 150 народни представители, служители и гости на Народното събрание.

Резултатите показват, че с висок и много висок риск от диабет са 31% от тях. Всички те са насочени за допълнителни изследвания и консултации със специалист. 44% от изследваните са с нисък риск от диабет. Повечето от тях са споделили с медицинските специалисти, че водят здравословен начин на живот. Останалите 25% са с умерен риск от развитие на диабет.

„Диабетът е тиха пандемия, която за съжаление засяга много хора. Увеличава се честотата на заболяването във времето и ние трябва да мислим повече за профилактика и контрол на кръвната захар. В България има около 500 000 диагностицирани пациенти с диабет и се предполага че около 150 000 не знаят, че имат такова заболяване, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването. 

„Анализите на Международната диабетна федерация (IDF) показват, че 50% от случаите на диабет могат да бъдат предотвратени и ние трябва да направим всичко възможно това да се случи. Пътят е именно в активното търсене на заболяване сред хората с повишен риск, а поради тази причина обществото трябва да е информирано за диабета, рисковите фактори и възможностите за превенция“, каза проф. д-р Танкова.

Приемането на конкретни и навременни мерки за подобряване на профилактиката и обучението на населението за рисковете от заболяването са изключително нужни и са сред препоръките на IDF. Това бе подчертано и по време на кръглата маса, посветена на диабета, която се проведе в парламента през изминалата седмица.

По време на нея участниците се обединиха около заключението, че в последните години България е постигнала добри резултати в областта на захарния диабет и подчертаха необходимостта от провеждането на целенасочена национална политика за превенция, ранна диагностика и контрол на заболяването. Това е и единственият път за противодействие на постоянното увеличение на диабета в света.

Снимка: Георги Ангелов

Общо 463 млн. души или всеки 11-ти възрастен човек в света е засегнат от заболяването, показват последните данни от тази година на Международната федерация по диабет. Хората с диабет са се увеличили с 38 млн. в сравнение с 2017 г., като се очаква през 2030 г. техният брой да достигне 578 млн., а през 2045 г. – 700 млн.

Увеличават се и случаите на диабет в България. Над 442,5 хиляди са хората с тази диагноза в страната срещу 423 хил. година по-рано, показват данните на IDF. Това означава, че с диабет са 8.3% от населението.

Основната част от хората с диабет са с тип 2.

Снимка: Георги Ангелов

Ръстът при него е свързан със съвременния начин на живот – повишаващите се нива на урбанизация, застаряващото население, ниска физическа активност и консумация на висококалорична храна. Случаите на диабет тип 1, който се проявява предимно сред децата и младежите, също се увеличават, показват още данните на IDF. Над 1.11 млн. са хората с диабет тип 1 по света през 2018 г, като броят на новите случаи е 128 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови