Доц. Кунчев: Може да стигнем и до 6000 заразени на ден

Нямаме информация да са се отзовали медици на призива за помощ на министъра, съобщи главният държавен здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 23 октомври 2020 в 09:41 6325 3

Снимка Архив

"Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по Нова телевизия.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава и вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12. Той отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма много голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите, дори и по политически причини.

Той е на мнение, че медиците няма да се справят и даде пример с днешните цифри – при 500 заразени в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че трябва да са в изолация, но я нарушават, носят отговорност. 

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището. Когато излезе положителната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

Според Кунчев най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни доц. Кунчев.

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, обясни главният държавен здравен инспектор.
"Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме между 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. 

„Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да имаме. Важното е да личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях”, добави доц. Кунчев.

Относно офисите той подчерта, че контактни на заразен са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без предпазни средства. С кого е контактувал човек с положителна проба, ставало ясно след проведен разговор с него. Тъй като в момента РЗИ не могат да се справят с всички случаи, Кунчев обясни, че включват в тази „борба” медицинския персонал в училищата, както и директорите на големи компании. Здравният инспектор е на мнение, че въпреки че здравната информация е поверителна, хората трябва да споделят с близките си, че са заразени, за да могат по-лесно да се взимат мерки.

„Нямаме информация да са се отзовали медици на призива на министъра. За съжаление, са необходими много хора. И в парламента обмислят да се ползва националния пандемичен план за тази ситуация. Ние сме го обмислили отдавна и ползваме част от неговите елементи. Там е записано, че определени резерви от хора са студентите от 6 курс, пенсионирани служители и доброволци от Червения кръст. Всичко това го търсим, обаче при тази ситуация не са много хората, а и това става по лично желание”, каза доц. Кунчев.

Той коментира и казуса от Пловдив, при който жена почина, след като беше препращана в 5 различни болници.

„Не е работа на човека да си търси болница. Човек има нужда от помощ, Спешна помощ е тази, която трябва да намери начина. Те също са крайно затруднени. За това направихме това събиране с всички директори на болници в София, за да им стане ясно веднъж завинаги, че всяка болница трябва да има COVID сектор. Още повече, че хората си имат и други заболявания. Не може да има повече изключения. Болници, които откажат да приемат човек, и установим, че са имали легло, ще бъдат наказвани жестоко. Моето предложение беше първата стъпка да бъде прекратяване на договора с Касата за определен период от време, а втората – отнемане на лиценза. Хората няма какво да направят, не може да им кажем да обикалят. Не е тяхна работа, не трябва да ги натоварваме с тази отговорност”, каза още доц. Кунчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

3

Новак

23.10 2020 в 14:27

Е какъв план сте мислили и приели след като в тази ситуация той не работи? Мислили в плана да включат пенсионирани медици, но сега те не се отзовавали. А като мислехте плана не ви ли хрумна, че тези хора са най-застрашени? Искате да ги убиете преждевременно ли?

16696

2

Новак

23.10 2020 в 14:23

Влошава се обстановката заради липса на комуникация и откровена глупост от страна на управляващите.
Личните лекари да правят бърз тест на място - този чува ли се какво говори!?
Бърз тест (за антитела) по принцип е безсмислен поне до 10 ден - дотогава почти е сигурно, че ще бъде отрицателен. Да не говорим, че масово има случаи когато този тест е отрицателен даже и при хора изкарали Covid с няколко положителни PCR теста.
Ако направят това ще стане още по-страшно - тези тестове ще дават отрицателни резултати и при болни хора и ще ги заблуждават, че не са с корона вирус.
Некомпетентността започва да става страшна на всяко едно ниво в държавата.

4057

1

JustSoYouKnow

23.10 2020 в 10:13

Нещата започнаха да се влошават горе долу с началото на учебната година. Разбира се напълно възможно е тя да няма нищо общо с това, което се случва, може причината да е, че времето се влоши. Може и да е нещо съвсем различно. За влошаването на времето няма какво да направим, извън силите ни е, въпреки премиерът-слънце. За ситуацията с училищата обаче може да се направи нещо, Има много хора, които биха предпочели и имат възможност (поради едни или други обстоятелства) да се грижат за децата си и да им помагат при домашна форма на обучение. Може би е разумно да се помисли за въвеждане на смесена организация с оптимизиране на паралелките, ако има 5 паралелки с по 6 деца избрали да се обучават по този начин, да се сформират 4 присъствени паралелки и 1 отдалечена.(тук предполагам, че паралелките са със средно 30 ученика.)