2 дни, 3 теста, 3 резултата: Пациенти алармират за драстични разминавания при изследванията на антитела

Имах отрицателен резултат. Отидох в друга лаборатория и така взех сертификат

Мая Младенова 02 декември 2021 в 11:20 82750 5

Снимка Pixabay

Можеш ли да вземеш зелен сертификат за антитела? Може би зависи колко си упорит и колко пъти опиташ.

Пациенти алармират за драстични разлики в резултата при проби, взети в различни лаборатории. Понякога пробите са взети през ден-два, друг път - само с няколко часа разлика. Получава се така, че резултатът от една лаборатория може да е достатъчен за зелен сертификат, а в друга - не. Или единият резултат да надвишава в пъти другия. 

Читателка на OFFNews разказа, че e преболедувала COVID-19 през пролетта и поискала за измери антителата си, за да получи зелен сертификат. Оказали се недостатъчно - 120 единици (BAU/ml) от необходими 150 за сертификат. Нейна приятелка и студентка по медицина ѝ споделила, че се изследвала няколко пъти за антитела, за да може да посещава лекции. От три лаборатории получила три различни резултата, като последният бил над необходимите 150 BAU/ml. Когато разбрала това, читателката ни опитала "късмета" си в друга лаборатория. И така се оказало, че антителата ѝ от 120 са се увеличили на 250 единици.

Потребителските форуми и страниците на лаборатории в социалните мрежи изобилстват от подобни сигнали. 

"Преди 2 дни си правих тест за антитела в лаборатория на XX и резултатът беше 21. Днес си направих в лаборатория YY и имам 151. Как стават тези неща?", пише потребител.

"В едната лаборатория 62, а в другата 466", добавя друг.

Неточността на тестовете за антитела бяха основният аргумент те да не бъдат признавани за европейски зелен сертификат. Много специалисти у нас изразиха съмнения доколко те са показателни за защита, но впоследствие МЗ излезе с решение, че ще издава местен сертификат на хора с антитела над 150 BAU/ml. Този сертификат не може да се ползва за пътуване в чужбина.

Според д-р Тодор Захариев, един от собствениците на лаборатории "Бодимед", тези разлики могат да се дължат на различните използвани методи. Повечето тестове за антитела мерят IgG (Имуноглобулин G), който по принцип е показател за прекарана инфекция. При SARS-CoV-2 обаче те позитивират и при активна инфекция - нещо, което е безкрайно нетипично, обясни пред OFFNews д-р Захариев. Това, според него, е едно от възможните обяснения за хора с покачващи се при следващ тест антитела - повторна среща с вируса.

Друга причина за разликите между отделните лаборатории според специалиста може да е контролът върху апаратите за измерване. "В началото на деня апаратът се пуска и се калибрира. Това понякога е по-скъпо от самия реактив. За съжаление, понякога това не се прави, а оттам могат да дойдат и неточности", добавя той.

Отклонения могат да дойдат и от преизчисляването от една в друга мерна единица, тъй като след наредбата на МЗ всички тестове се прeизчисляват в BAU/ml.

Не на последно място идва и това как се съхранява и обработва пробата. Това обаче едва ли дава големи отклонения, тъй като тези проби са стабилни при температура 2-8 градуса до седмица, обясни още специалистът. 

Самият той мисли, че измерването на антитела няма особен смисъл. "Тази граница от 150 BAU/ml я няма никъде по света. Никой не може да обясни къде започва имунитетът", казва Тодор Захариев. Според него не е правилно да се сравняват резултати от различни лаборатории, а ако човек иска да сравни собствения си резултат, препоръката му е да го прави в една и съща лаборатория.

Същата насока дадоха пред OFFNews и от друга голяма верига лаборатории - "Цибалаб", когато ги потърсихме за коментар по темата.

ЕС и САЩ не признават тестовете за антитела като гаранция за имунитет, респ. не издават сертификати на тази база. Ето какво посочва ЕК като обяснение за това:

"Oткриването и количественото определяне на антитела не може да се използва като пряк показател за защитния имунитет и не съществува сравнителен анализ и сравнение между различните тестове за антитела в целия ЕС.

Въпреки че положителният резултат от теста за антитела може да бъде доказателство за минала инфекция, той не може да даде никаква индикация за времето на инфекцията. Поради това е невъзможно да се определи периодът на валидност на сертификата. Дори ако тестовете за антитела предоставят някакво доказателство за имунен отговор, не е известно дали антителата осигуряват достатъчна защита или колко време ще продължи тази защита. Възможно е скоро след положителен тест за антитела те да станат неоткриваеми. Също така все още не е известно дали антителата, открити чрез използваните в момента търговски тестове, биха предотвратили заразяване с новите варианти на SARS-CoV-2. Съществуват огромен брой тестове за антитела и сравняването на резултатите от тях е изключително трудно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

02.12 2021 в 13:37

Цял свят работи за да пълни гушите на фармацевтите!!!

5827

3

pisnamiotmutri

02.12 2021 в 12:13

Важното е да се правят тестове. Те са по-голям бизнес и от ваксините ама не се споменават хич.

1331

2

ваксиниран

02.12 2021 в 11:36

Ем, добро утро - защо не искаха да важат за сертификат. Щото за нищо не става. Тест за антитела показва дали си преболедувал и нищо повече.

8959

1

Станчо Панса

02.12 2021 в 11:32

"Тази граница от 150 BAU/ml я няма никъде по света. Никой не може да обясни къде започва имунитетът", казва Тодор Захариев.

А с тези тестове се доказва имунитет след ваксиниране ;-)