Когато лицето ''пламне'' – какво трябва да знаем за розацеята и акнето

Янка Петкова 23 февруари 2021 в 13:10 16558 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Кожните болести се появяват бързо, но лечението им изисква месеци, казва дерматологът и венеролог от ДКЦ на Александровска болница д-р Виолета Нанкова. А когато проблемът е по лицето, емоционалният дискомфорт допълнително усложнява състоянието. Едни от най-упоритите кожни заболявания – акне и розацея, изискват специален подход и постоянна грижа.

Д-р Нанкова, възможно ли е акнето и розацеята да се сбъркат? И при двете лицето изглежда възпалено, появяват се пъпки.

Акнето е генетично заболяване. Обикновено започва в ранна тийнейджърска възраст и се проявява като възпалителен процес на лицето с поява на комедони (запушени черни точки), които се уголемяват във времето, възпаляват се и се образуват гнойни пъпки.

При розацеята началото е след пубертета. Тя също може да се предава по наследство, но започва обикновено след 25-30-годишна възраст. При нея няма запушени черни точки или комедони и няма такива големи възпалителни, дълбоки гнойни огнища, както може да бъде при акнето.

Основната разлика в клиничната картина е в наличието на комедони.

Има различни тежко протичащи форми и при акнето, и при розацеята. И в двата случая при по-тежките форми има болезнени папули (големи, зачервени пъпки), които при акнето образуват гноен връх. Когато ги изследваме микробиологично излизат микроорганизми, докато при розацеята много често няма такъв гноен секрет, и не се изолира активна бактериална флора.

Друга разлика е, че при акнето не се засягат очите, докато при розацеята много често клепачите започват да се възпаляват, зачервяват се, получава се сърбеж, дразнене и възпаление на мигления ръб. Някои пациенти, имат само такава изява - зачервяване на клепачите, дразнене, сълзене и леко зачервяване на бузите и това е единствената клинична картина. Тогава лечението е като за розацея. Много често се бърка с алергичен конюнктивит, но не минава от противоалергичните капки. Когато има засягане на клепачите, аз лично, изписвам антибиотик през устата, тогава има по-добър ефект.

Какви са леките и тежки форми?

Най-леката форма при розацеята е зачервяването на бузите. Може да е пристъпно или трайно. Пристъпите може да са от време на време в резултат на емоционални стимули, претопляне, рязка разлика в температурата, консумация на алкохол, цигари и работа в запрашени помещения.

Следващият стадий е трайното зачервяване на лицето, трайно разширени капиляри, около носа, брадичката, на челото. Това е съпроводено с лек дискомфорт парене, лек сърбеж, мравучкане и следващия етап е възникването на пъпчиците или червените папули. Това вече е етап, който трябва да се третира с медикаменти. При предишните два етапа може да се реагира и с медицинска козметика и лазери, но след появата на пъпчици е нужно включването на антибиотик и други видове лекарства. Най-тежката форма на розацеята е с обхващане на носа и очите.

От нея страдат по-често мъжете, защото имат по-големи мастни жлези и повече мастна секреция на кожата на носа. В този случай е нужно също включването на лазерни процедури, лазерно свиване на капилярите или излющване на тези хиперразраснали мастни жлези. Комбинира се с антибиотична терапия. Възможно е още в ранна фаза, когато имаме еритем или зачервяване, освен медицинската козметика, да се приложи и лазерна терапия за свиване на разширените повърхностни капилярчета.

Лазерните процедури са важен процес при профилактиката на пристъпите на розацеята, тъй като това е хронично рецидивиращо заболяване и дори да овладеем активния процес, в бъдеще няма гаранция, че няма да настъпи влошаване. Има ремисия, но не предполага абсолютно излекуване.

Как се постига трайна ремисия?

Розацеята се дължи на трайно разширени кръвоносни съдове, при които в тежките форми настъпва микровъзпаление около тях и мастните жлези. Докато тези малки съдове не се съберат и не се отстранят няма как да се прекрати този процес. Затова е много важна терапията с лазер за премахване на големите кръвоносни съдове и на цялостната еритроза на кожата на лицето. При добра терапия ремисията се увеличава във времето с години. Препоръчвам един или два пъти в годината пациентите с розацея да си правят профилактични лазерни терапии, точно за да не се стига отново до трайно разширяване на съдовете.

Казвате че има генетичен компонент при тези заболявания, но има ли хора, които извън тази предразположеност, могат да заболеят поради други фактори?

Има, особено при професиите, които са свързани с работна среда с повишена температура – леяри, готвачи, заетите във винопроизводството. Когато лицето е постоянно изложено на топлина, това стимулира трайното разширяване на кръвоносните съдове, като тип професионално заболяване. Имала съм много такива пациенти - свиваме съдовете, хората обаче се връщат в горещата среда и отново се получава разширяване, тогава се налага смяна на работата. В тази група са и тези, които работят на слънце, на открито, строителни работници например. Рискови са и злоупотребяващите с алкохол, цигари и хората с високо кръвно. Заболяването е често срещано при планински спасители, заради рязката смяна на климатични условия, в която живеят и работят.

Храната влияе ли?

Храната не отключва розацеята, но може да я влоши – консумацията на горещи напитки и храни, люти, пикантни храни, също може да доведе до разширяване на съдовете.

Каква е профилактиката при розацеята?

Тези, които работят на открито, трябва да ползват задължително фотозащитен крем с фактор 50 - и зиме, и лете. Хората, които работят в гореща среда, от време на време трябва да излизат, да си правят хладни компреси – с термална вода, с лайка, за да се охлажда кожата на лицето и да носят силно омазняващи бариерни кремове, които хидратират, омазняват кожата и създават защита.

Розацеята е много чувствителна на различните видове козметика. Може да се обостри от кремове с оцветители или ароматизатори, от ползването на грим. Измивните средства трябва да са с неутрално Ph, за да не изсушават кожата, защото при розацеята тя обикновено е суха, докато при акнето е мазна. Затова при пациенти с розацея са важни хидратацията и омазняването на кожата.

Кое, освен генетичната предразположеност, е определящото за поява на на тези кожни заболявания – хормоните, начинът на хранене, възрастта?

Най-сериозния фактор за появата на акне е хормоналният процес на израстване, проявяващ се в пубертетна възраст. Розацеята се влошава понякога при менопауза.

Стресът е много голям отключващ фактор и при двете заболявания и основна причина за влошаването им.

Човек не може да избяга от акнето - или го има, или го няма, но при всеки се проявява в различна степен и в различна степен е засягането на лицето. При някои може да засегне и тялото, за разлика от розацеята, която е само на лице и деколте. Акнето засяга тяло, гръб, лице, подмишници, вагинални зони, коса, това е цялостен процес на възпаление на мастните жлези навсякъде.

Каква хигиена трябва да се поддържа?

Кожата съдържа по повърхността си много и различни микроорганизми. Когато не е наранена, те не могат да проникнат в нея и да предизвикат възпаление, но когато имаме травма, чоплене, изстискване допълнително се уврежда и околността на възпалената пъпчица и това допринася за разнасяне на възпалителния процес.

Много е важно при мазните кожи да се включва гел за измиване с гел с антибактериален ефект като първа стъпка. След изплакване се използва тоник и след това се нанася лечебният или поддържащият крем. За хората с акне също е много важно да не се пресушава кожата, защото това допълнително ще стимулира мастните жлези към още по-голяма секреция.
При розацеите е по-добре лицето да се почиства с крем, с тоалетно мляко, което не изсушава кожата, или мицеларна вода.

Остават ли белези при тези заболявания?

При розацеята е много по-рядко, защото възпалението не е толкова дълбоко, както при акнето.
При него се увлича и космено-мастният фоликул, особено при мъжете с бради, при тях са най-големите белези, защото се възпалява и косменият фоликул. При розацеята няма такъв проблем, най-сериозните белези могат да останат по носа, тогава се прави лазерен пилинг, изпилва се тази повърхностна част на кожата, смалява се това хиперразрастване на мастните жлези и се изглажда.

При акнето белезите стават много по-дълбоки, има уплътнявания, сраствания, които по-късно могат да се лекуват с инжекции, различни видове лазери, с излющване и без, комбинираме в зависимост от белезите, но има успешни начини за премахване на до 80% на белезите.

Обикновено, когато говорим за каквото и да било лечение, стигаме до златния стандарт, има ли такъв и в лечението на тези кожни болести?

Бих казала, че няма златен стандарт, подходът е индивидуален. Всичко се съобразява с кожата на пациента, с възрастта му, със степента на засегнатост, с това какви белези остават. По-светлите хора правят по-леки белези, докато хората с по-тъмна кожа винаги правят по-тежки белези, сраствания, с пигментации. Това е в резултат от различната структура на съединителната тъкан и пигментацията на меланина, от количеството на меланоцитите. При мургавите хора то е много по-голямо. Затова и при афроамериканския тип остават най-големите белези, засяга се и скалпа, получават се тежки сраствания.

Има ли значение възрастта за успеха на лечението?

Възрастта има значение дотолкова, доколкото може да има придружаващи заболявания. Младите хора са здрави, по-бързо се поддават на лечение, при по-възрастните, след 35-40 г., колкото е по-тежка формата на акнето, толкова по-трудно се влияе от лечение.

Забелязала съм, че кожните заболявания се лекуват много по-дълго от други, при които се налага хирургична интервенция например. Така ли е наистина?

Така е. Бързо започват и трудно и бавно се отстраняват. Кожата е външната ни обвивка и има контакт с околния свят, с външните въздействия. Освен това тя се влияе и от вътрешните несъвършенства. Кожата е отражение на всички вътрешни заболявания и външни въздействия. Това, че постоянно виждаме състоянието на кожата си допълнително ни влияе емоционално, притесняваме се, това е стрес, който допълнително усложнява заболяването.

Каква грижа трябва да се полага, за да не се обострят тези заболявания?

Грижата се съобразява с типа кожа. Специалист може да прецени от какво има нужда тя, с какви средства да се поддържа. Първата стъпка винаги е почистване на лицето, втората - тонизиране и третата - хидратиране. Избира се лечебен крем и се използва фотозащита и при двете заболявания.

Как влияят сезоните?

Повечето пациенти се радват на слънцето, защото има противовъзпалителен ефект и временно потиска това състояние. Белезите не се виждат, но това е нож с две остриета. UV-радиацията потиска възпалителния процес, но задебелява кожата, тя се изсушава от слънцето и когато слънчевите лъчи намалеят остава сухата кожа, което причинява ново образуване на комедони, запушване на порите и черните точки, затова много често през есента кожните проблеми се обострят. Зимата е сезонът за козметични интервенции, защото не остават белези и пигментации. Пролетта е благодатна и за двете заболявания, защото няма силно слънце и все още има влага. Лятото е само за поддържащи процедури, макар че има и лазери, с които може да се работи през този сезон.

Д-р Виолета Нанкова е специалист по дерматология и венерология. Завършва медицина в Софийски медицински университет, а след това специализира в университетската Клиника по дерматология и венерология, МУ-София.
Част е от екипа на Медицински център „Александровска” - Кожна клиника София от 2007 г. до момента. Д-р Нанкова работи в областта на клинична дерматология, лазерна дерматология, естетична дерматология, приложение на лазери за отстраняване на съдови аномалии на кожата, лазерно третиране на белези и стрии и др. Има редица участия в дерматологични форуми и конгреси във Франция, Германия, Австрия и др. Член е на Българско дерматологично дружество, на Дружеството на частнопрактикуващи дерматолози, на Български лекарски съюз и на Европейската академия по дерматология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!