Шеф в БФ Волейбол: Името на Любо Ганев отваря много врати

OFFNews 06 април 2021 в 11:29 2195 0

Валентин Помаков е един от най-дългогодишните служители в БФВолейбол. Като директор на международната дейност той пряко участва в организацията на Европейското първенство по волейбол за жени, на което Пловдив е един от домакините. Помаков даде интервю за официалния сайт на БФВолейбол.

- Как върви подготовката за Европейското първенство за жени, г-н Помаков?

- Всичко е по план. Миналото лято се създаде Организационен комитет, а в момента се финализира съставът на Локалния организационен комитет. Всеки знае своите отговорности. Тази двустепенна структура е съобразена с желанието на президента Любо Ганев във всички големи волейболни центрове да има обучени хора, които да са способни до голяма степен сами да посрещнат всяка организация. В изключително добър контакт сме с колегите от ВК "Марица". Те ще участват много дейно в организацията. Паралелно сме във всекидневна комуникация с Европейската конфедерация. Работата е много, но, както винаги, ще я свършим качествено и навреме.

- В кое са най-големите трудности?

- Разбира се, в пандемията. Тя не ни позволява да планираме всичко. Например към днешна дата никой не може да каже дали ще е разрешено да има публика и ако да - колко. А от това зависи немалка част от организацията като продажба на билети, стюарди, охрана и т.н. Затова работим по два плана - с и без фенове. Пандемията ни принуди да провеждаме всички срещи с колегите от Румъния, Хърватия и Сърбия онлайн. До някаква степен това е затруднение. Повтарям обаче, че ще се справим.

- Как си партнирате с община Пловдив?

- В прекрасна комуникация сме. Както обикновено се надяваме на пълната им подкрепа. Подобно на федерацията общинската управа желае да организираме първенство, което да се запомни. Пловдив е най-старият европейски град и вярвам, че всички гости на турнира ще останат впечатлени. Дай Боже, пандемията да приключи и да посрещнем хиляди фенове.

- Според Европейската конфедерация какви са шансовете в залите да има публика?

- Нищо не зависи от CEV и затова хората там също изчакват. Тежката дума имат властите във всяка от държавите. От тях ще зависи и при какви условия ще става пътуването между държавите. Тестове, ваксини и т.н. Това неминуемо ще създаде неудобство или невъзможност на феновете от други държави да дойдат в Пловдив. Дано дотогава обстановката до голяма степен да се нормализира.

- На какъв етап е подготовката на останалите градове Белград, Клуж и Задар?

- Европейската конфедерация създаде онлайн платформа, чрез която координира всички дейности. Все пак това е едно първенство нищо, че се организира в четири държави и трябва всичко да върви паралелно. Контактуваме непрекъснато, но всеки сам отговоря за своя град.

- България ще бъде домакин и на Световното първенство за мъже под 21 години. Започнахте ли организацията за него?

- Да. То ще се проведе в новата зала „Левски София“. Предизвикателството тук е голямо. Причината е, че финалната и основна фаза по организирането му съвпада с Европейското първенство за жени. То е от средата на август до началото на септември, а Световното започва две седмици след това. Съответно сме създали отделен Организационен комитет в София. В никакъв случай няма да допуснем едното първенство да страда заради другото. Досега не сме организирали турнири в такъв график. Българската федерация обаче е много опитна, служителите й са всеотдайни в дейността си. Ще се справим!.

- Вие сте от дълги години във федерацията. Какво се промени след избирането на Любо Ганев за президент?

- Вярно е, че натрупах доста опит на всички нива. От 2009 година съм във федерацията. Започнах като тийм мениджър на женския национален отбор, после бях директор на националните отбори в дамското направление и паралелно се занимавах с организацията на всички квалификации, европейски първенства и т.н. През 2018-а бях организационен директор на Световното първенство за мъже и след него напуснах БФВ. Когато Любо Ганев ме покани, след като стана президент на 13 март 2020 година, се съгласих да се върна. Сега ми е поверена цялата международната дейност. Разликата между преди и сега е огромна. Федерацията се преструктурира по видове дейност. Всяка от тях има ръководител и съответната автономност в работата си. Разбира се - до определено ниво. Не е нужно за всяко нещо Ганев да казва "да" или "не". Всичко става много бързо. Казусите не се бавят, а се решават на момента. Това улеснява много работата и хората са по-ефективни в дейността си.

- Какво трябва да се подобри в международната дейност на федерацията?

- Аналогично на БФВ в много от останалите федерации ръководствата са изцяло нови. Правим много срещи, където може лично, но в повечето случаи виртуално. Тепърва трябва да се опознаваме. Идеята е вече да сме много по- близко едни до други във всяко отношение. Да си партнираме, да си помагаме, да обменяме идеи. Като цяло да бъдем едно много по-сплотено волейболно семейство.

- Колко силно е лобито ни в международната федерация FIVB и европейската конфедерация CEV?

- Лоби винаги сме имали. Сега обаче избирането на Любо Ганев за член на борда на CEV и то с най-много гласове ни дава още по-сериозна тежест в европейския волейбол. Името и личността му отварят доста врати. Аз самият бях избран за член на комисията за Европейските купи към CEV. Контактите ни с международната федерация също са прекрасни. Благодарение на тях успяхме да се преборим за домакинството на Световното първенство за мъже под 21 години. Казвам преборим, защото за него имаше друг кандидат и не беше лесно. Смело мога да кажа, че имаме приятелски отношения с президента Ари Граса и изпълнителния директор Фабио Азаведо. Можем да се гордеем, че БФВ се слави с името си на всички нива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови