Ангелкова: Седемте балнео и СПА дестинации на интерактивна карта

OFFNews 04 октомври 2018 в 14:31 6779 0

Новите 7 балнео- и СПА дестинации ще бъдат включени във всички събития, с които популяризираме България, и ще насърчат допълнително притока на повече туристи от страната и чужбина към вътрешността на страната. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на финалната дискусия в София за представяне на дестинациите.

Тя благодари на всички общини и експерти, които се включиха с идеи, за да се стигне до финалната фаза на проекта, и изказа благодарност за усърдния труд на работната група към министерството, която обобщи предложенията им.

По време на дискусията бе представен потенциалът на Софийската балнео- и СПА дестинация, чието начало се корени в древността още от термите на Константин Велики. Включените обекти правят столицата ни с нейните 30 минерални извора един от най-предпочитаните райони за уелнес и медикъл туризъм не само в страната, но и в региона. Обсъдени бяха и възможностите на „Старопланинската“ СПА и балнео дестинация.

Можем да отчетем доста по-голям ръст на посещения и на чуждестранни, и на български туристи, каза министър Ангелкова и припомни данните на НСИ за осеммесечието на 2018 г. – от януари до август страната ни е посетена от близо 7 млн. чужди туристи, като ръстът в броя им е близо 6 на сто спрямо същия период на предходната година. За да можем да продължим тренда, е необходимо да засилим интереса към специализираните видове туризъм, сред които балнео- и СПА, културно-историческите, винено-кулинарните и други профилирани маршрути заемат водещи позиции. Така ще постигнем стратегическата си цел за превръщане на България в конкурентна дестинация за качествен целогодишен туризъм, каза още тя.

Министърът поясни също, че преди днешната заключителна среща останалите дестинации по проекта бяха обсъждани на още 4 дискусии с участието на бранша и местната власт – в гр. Сандански, Стара Загора, Варна и Велинград. Те бяха много полезни като обмен на виждания и ни дават още по-голяма увереност, че вървим по правилния път. Разработването на балнео- и СПА направленията е част от цялостната стратегия на министерството за утвърждаване на България като целогодишна дестинация. Смисълът на проекта е не да започне от нулата, а да надгражда устойчиво това, с което вече разполагат регионите, и то на база високо качество, за да бъдат още по-конкурентни, посочи министър Ангелкова.
Интерактивната карта за балнео и СПА дестинациите ще бъде готова след около месец. До около два месеца дестинациите ще бъдат включени и в платформата I love Bulgaria. Надявам се на международната борса в Лондон да можем да покажем интерактивната карта за СПА дестинациите. За рекламните материали ще отнеме повече време, защото те са свързани с отделна обществена поръчка, добави министърът пред медии.

Дестинациите обхващат 58 населени места в цялата страна. За да бъдат ангажирани широк кръг заинтересовани, бяха поискани становища от 50 общини, като 30 от тях изпратиха позициите си. Те станаха основа за разработване на проекта, стана ясно от думите на министър Ангелкова. Проверявайки дадена дестинация, потребителите ще могат да получават информация за минералните води в региона, за показанията и противопоказанията им, за климата, за какви заболявания и профилактики са подходящи, за СПА обектите с обществено предназначение, за близките туристически атракции и т.н.

В обсъждането на Софийската и Старопланинската балнео- и СПА дестинации участваха експерти, представители на бранша и на местната власт. Сред тях бе и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. Той благодари на Министерството на туризма за активните усилия за насърчаване устойчивото развитие на СПА туризма така, че да надгражда вече постигнатото и да наложи България на международния пазар за балнеоуслуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови