До 10 дни не се очаква замърсяване на морето. Дунав действа като филтър

OFFNews 16 юни 2023 в 14:19 7211 3

Зарица Динкова

Снимка БГНЕС

Зарица Динкова

Към момента няма замърсяване на водите по българското Черноморие заради взривения язовир Нова Каховка в Украйна. Замърсяване не се очаква и в близките 10 дни, обяви днес министърът на туризма Зарица Динкова.

"Мониторингът се извършва по най-високи и модерни европейски стандарти. Данните показват, че в следващите десет дни няма абсолютно никаква опасност и вероятност замърсяване да достигне румънската граница и Дунав. Реката служи като естествен филтър, който би могъл да изтласка потенциалното замърсяване и да го върне обратно", заяви министърът на туризма във Варна.

По думите ѝ прогнозата е изключително положителна и няма място за паника.

"При необходимост измерванията могат да бъдат извършвани ежедневно. Мерки ще бъдат взети", допълни Динкова и отрече твърденията за спад в резервациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

16.06 2023 в 17:39

Да не забравяме, че путинската пропаганда работи здраво за всяване на паника по въпроса със замърсяването.

1169

2

Боли ме шнура

16.06 2023 в 16:52

Демек Дунава ще избута цялата гняз обратно по Днепър, значи ще обърне и течението на реката обратно от Черно море обратно към Украйна. Те тая изби рибата.

6136

1

WOW

16.06 2023 в 15:19

Брей много знае тази дама. На 200 километра на север всички плажове са затворени, но на юг, където теченията носят боклуците видите ли няма нищо. Предполагам министъра разчита на тази подробна и високоекспертна информация: https://www.tourism.government.bg/en/taxonomy/term/288
А това за Дунав направо цепи тъпомера. Сладката вода всъщност много добре се отразява на всички патогени, а и на химикалите. Дунав винаги е бил по мръсен от морето!
За една седмица новия министър се научи да лъже и да ръси бисери. Не ми се мисли какво ще стане за месец.

 
X

Да помогнем на украинските деца!