СГС: И хора от високите етажи на властта са замесени в източването на парите за 'Хемус'

Единственият обвинен за прането на пари за аутобана Борислав Колев остава под домашен арест

OFFNews 16 май 2022 в 13:12 542 0

Борислав Колев
Борислав Колев е единственият обвиняем за източването на парите за "Хемус".

Софийският градски съд отказа да промени мярката на Борислав Колев, който е единственият обвиняем за злоупотреба с пари, предназначени за строежа на магистрала “Хемус”. Той ще остане под домашен арест. Но СГС видя, че в схемата за пране на 53 млн. лв. от парите за строежа на аутобана са замесени и хора от високите етажи на властта. 

"Не са налице нови доказателства, които да оборват този извод, дори са събрани още доказателства, че е налице добре организирана и планирана схема за пране на пари, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции", заключават от СГС. Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Затова съдебният състав смята, че Колев може да извърши друго престъпление и трябва да остане под домашен арест.

Прокуратурата обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители. Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от сумите, предназначени за ЛОТ-5 от магистрала "Хемус". Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите. Така според прокуратурата с 52 тегления от юни 2020 г. до септември м. г. футболният съдия получил над 53 млн. лв.

Защитата обаче твърди, че не е ясно дали теглените пари са предназначени за строежа именно на скоростния път и допълни, че фирмите, от чиито сметки са взети средствата, работят и по други инфраструктурни проекти.

В края на март вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че МВР ще започне да вади случаи, които "успешно" отлежават в прокуратурата и първият от тях е именно "Хемус".

Държавното обвинение отговори с разследване на оказван натиск върху прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика