Сблъсък между прокуратурата и МВР за катастрофата на Околовръстното и изборите в Симитли

OFFNews 04 октомври 2022 в 22:19 4260 3

Архив

Снимка ПРБ

ПРБ

Държавното обвинение и МВР влязоха в задочен спор заради катастрофата на Околовръстното, при която загина френски гражданин.

По-рано през деня на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че има данни, че двама полицаи са били свидетели на катастрофата. Назначена е проверка, a от служба "Вътрешна сигурност" настояват за ареста на двамата полицаи. Наблюдаващият прокурор обаче не е позволил това, твърди Демерджиев.

Мъжът, причинил тежката катастрофа на Околовръстното, е бил наказван 23 пъти. 15 от санкциите са в последните 2 г. 

В позиция, изпратена до медиите, от прокуратурата заявяват, че изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за министерството на вътрешните работи. 

От прокуратурата отговарят, че съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата, се казва в позицията.

От държавното обвинение цитират друг член от закона, който регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане до 72 часа на обвиняемо лице с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение "задържане под стража". От държавното обвинение пишат още, че към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем се пристъпва, след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

Между МВР и прокуратурата възникна и друг спор - за изборите в Симитли. От МВР твърдят, че кметът на града е агитирал в секция в полза на сина си - Стефан Апостолов - рекордьор по преференции, който и на тези избори пренареди листата на ГЕРБ-СДС в 1 МИР-Благоевград.

Слънце грее, дъжд вали, синът на кмета Поли отново победи

Според МВР кметът Апостол Апостолов е оказвал натиск да се гласува за ГЕРБ с преференция за сина му - последен в листата на партията.

Би Ти Ви съобщава, че това се потвърждава от кадри, с които телевизията разполага.

По-рано днес вътрешният министър коментира казуса:

"Доста интензивно е действал, агитирал, притеснявал една от секциите. Събрахме достатъчно доказателства, бяха налице достатъчно данни", заяви Иван Демерджиев.

А районният прокурор на Благоевград прави проверка на място и отказва да образува досъдебно производство.

Днес от Районна прокуратура – Благоевград в позиция до медиите съобщават, че в деня на изборите е постъпил сигнал от "Продължаваме промяната", в който се твърди, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са изисквали на висок тон обяснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и условията за допускане на лица с придружители.

В позицията на районната прокуратура пише още, че в сигнала няма твърдения за евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите, а се съдържат твърдения за евентуално нарушение на изборните правила. В хода на проверката на районния прокурор са снети обяснения от 12 лица, за които има данни, че са присъствали на обстоятелствата, изложени в сигнала, а именно - кмета на община Симитли Апостол Апостолов и сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски служител, охраняващ района на съответната СИК.

"При извършване на проверката се установява, че изложеното в сигнала драстично се разминава с обективната действителност. При снемане на обяснения от подателя на сигнала същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов са посетили секционна избирателна комисия, като започнал разговор на висок глас с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с придружител. Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов отричат да са повишавали тон под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК потвърждават твърденията им и заявяват, че в тяхно присъствие не е извършено нещо нередно, не са извършени каквито и да било провокативни действия или натиск под каквато и да е форма. С оглед липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, след извършване на личната проверка, от наблюдаващия прокурор е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер" - пише още в прессъобщението от Районна прокуратура-Благоевград.

Междувременно до медиите бе изпратена и позиция на кмета на Симитли, в която Апостол Апостолов твърди, че "съобщеното от Районна прокуратура – Благоевград изчерпва темата".

"Нямам какво повече да допълня. Само ще кажа, че не е необходимо да бъда използван като бухалка между МВР и Прокуратурата“, заявява Апостол Апостолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

05.10 2022 в 00:23

На тоя мач не знам за кого да викам.

За да отгледаш такова говедо трябва И полиция, И прокуратура, не може само едното.

6386

2

Zlatko

04.10 2022 в 23:46

Както в Симитли, така и голяма част от страната. Важна е победата, без оглед на цената.
Браво ГЕРБ, чудни сте! Чакам графиките на Д. Добрев за левчето!

12073

1

IvanofRumen

04.10 2022 в 22:39

Така ще докато имаме каскература вместо прокуратура, както е в нормалните държави.