109 души са осъдени за секс с малолетни момичета в Сливенско

OFFNews 04 януари 2017 в 12:24 7188 0

109 души са осъдени за секс с малолетни момичета в Сливенско

109 души са осъдени за престъпни съвкупления с малолетни момичета и за улесняване на започване на съжителства между малолетни лица по обвинителни актове в Сливенско. От Районната прокуратура в Сливен цитираха статистика за последните три години, в които са внесени обвинителни актове за секс с малолетни. 

От 2014 г. до 2016г. в съда са внесени 115 обвинителни акта срещу 120 души за извършени престъпни съвкупления с малолетни лица от женски пол, заживяване на съпружески начала с лица от женски пол, ненавършили 16-годишна възраст и срещу родители, улеснили започване на такива съжителства. По внесените актове има осъдени общо 109 лица, като няма допусната нито една оправдателна присъда. В 34 от случаите е наложено наказание „лишаване от свобода“. В 11 от случаите не е било наложено наказание, тъй като е последвал гражданки брак между лицата.

За горепосочения период от Отдел „Закрила на детето“ при Детската педагогическа стая в Сливен общо 302 сигнала за подобни деяния. В 129 случая е бил постановен отказ да се образува наказателно производство, като във всички случаи мотивите са били „липса на извършено престъпление или липса на достатъчно данни за извършено престъпление“.

Няма нито един случай, в който отказът да е постановен с мотиви, че „са такива традициите в ромската общност“, посочват от прокуратурата. Най-често мотивите са, че лицето от женски пол има навършени 14 години към момента на първото съвкупление или има навършени 16 годни към момента на заживяване на съпружески начала – т.е. липса на престъпление.

В 54 случая Районна прокуратура –Сливен е прекратила образувани досъдебни производства, основно с мотив „последвал граждански брак“. Няма нито едно прекратяване на досъдебно производство с мотив „такива са традициите в ромската общност“.

Статистиката беше оповестена, след случая с първото новородено бебе за 2017 г. Районната прокуратура в Сливен се самосезира, тъй като 15-годишният баща на бебето може да бъде обвинен в съвкупление с лице под 14-годишна възраст, което се наказва с между 2 и 6 години лишаване от свобода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови