TikTok ще открие два центъра за данни в Европа, а в САЩ предупреждават за връзки с китайското правителство

Социалната мрежа събира от клиентите си информация за местоположение, история на бразуъра, биометрични данни, както и модели на боравене с клавиатурата

OFFNews 17 февруари 2023 в 11:05 2242 0

Снимка Getty Images

Китайската компания за социални медии TikTok планира да открие още два центъра за данни в Европа, съобщи генералният мениджър на социалната медия в Европа Рич Уотъруърт, предаде Ройтерс.

Това е ход, който може да намали опасенията относно сигурността на данните на потребителите и да облекчи регулаторния натиск върху компанията, отбелязва Ройтерс.

TikTok се опитва да увери правителствата и регулаторните органи, че личните данни на потребителите не могат да бъдат достъпни и че съдържанието ѝ не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или от някой друг, който е под влиянието на Пекин.

Приложението за споделяне на кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance, има за цел да разшири европейското си хранилище за данни, заяви Рич Уотъруърт в публикация в блога си: "В напреднал стадий сме на финализиране на план за втори център за данни в Ирландия с трета страна доставчик на услуги, в допълнение към обявения миналата година обект", написа той.

Уотъруърт съобщи, че TikTok води преговори за създаване на трети център за данни в Европа, който да допълни допълнително планираните ни операции в Ирландия. "Миграцията на данните на европейските потребители на TikTok ще започне тази година и ще продължи до 2024 г.", уточни генералният мениджър на TikTok в Европа.

Съмнения за поверителността на данните на клиентите на TikTok, връзки с китайското правителство

Междувременно NordVPN, услуга на Nord Security - една водещите компании за киберсигурност в света, предупреди, че TikTok носи сериозни рискове за данните на клиентите на социалната мрежа, предаде TechHQ.

Съветникът по киберсигурност в NordVPN Адрианус Варменховен предупреждава, че растящата популярност на приложението в САЩ показва, че много малко хора разбират рисковете, които тази социална медийна мрежа носи за данните на своите потребители, включително натрапчиво проследяване и възможна връзка с китайското правителство.

"Една от причините за успеха на приложението е, че то може да предоставя на потребителите силно индивидуализирано съдържание. Всеки потребител има уникален канал, базиран на неговите интереси и предпочитания. Но зад този индивидуален подход се крие събирането на огромни количества потребителски данни в рамките на приложението и извън него", предупреди той.

Когато даден потребител се регистрира в платформата, TikTok започва да изгражда профил за него, включително неговите интереси, политически пристрастия, сексуалност и всяка друга променлива, която може да повлияе на подбора на видеоклиповете, които вижда. TikTok дори събира данни за моделите при боравене с клавиатурата, информация за местоположението, историята на браузъра и биометрична информация на потребителите си.

Варменховен обясни, че когато потребителите на приложението се опитват да излязат от TikTok чрез реклама или вътрешна връзка, те остават в него:

"Вместо да преминат към Chrome или Safari, потребителите разглеждат страници чрез браузъра на TikTok. Вътрешният браузър позволява на компанията да следи поведението на уебсайтове и страници, за които потребителят може да предположи, че не са в компетенциите на TikTok. Този вид наблюдение е друга област, в която потребителите могат да разкрият повече лична информация, отколкото възнамеряват."

Експертът по киберсигурност изтъкна връзката на ByteDance с Китайската комунистическа партия, като посочи, че компанията е длъжна да споделя потребителски данни с властите, ако това бъде поискано съгласно китайското законодателство.

"Макар че е трудно да се провери позицията на TikTok по тези въпроси, фактът, че ByteDance работи под ръководството на Китайската комунистическа партия, трябва да предизвика загриженост за неприкосновеността на личния живот на потребителите", заяви Адрианус Варменховен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки