Телерик Академия стартира безплатни школи по програмиране за ученици в 25 града

Приемът е отворен до 22 септември за София и до 29 септември за страната

OFFNews 09 септември 2019 в 17:21 6507 0

Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че отваря приема за учебната 2019-2020 година.

През октомври тя стартира над 90 школи в 25 града в България, в които близо 2 хил. ученици от всички възрасти ще могат да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии. Кандидатстването става през сайта на Училищна Телерик Академия и е отворено до 22 септември за София и до 29 септември за останалите градове.

Училищна Телерик Академия е национална образователна инициатива на Фондация „Телерик Академия“, която подготвя учениците от 1-ви до 12-ти клас за дигиталното бъдеще. Обученията са с продължителност от октомври 2019 г. до юни 2020 г. и ще се провеждат в 25 града в страната, сред които София, Варна, Пловдив, Плевен, Враца, Разград и Габрово, както и за
първи път в: Бургас, Смолян, Силистра, Монтана, Панагюрище, Харманли, Първомай, Доспат, Златоград, Рудозем и Абланица. Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

„Щастливи сме, че интересът към програмите ни расте с всяка изминала година, което е показател за успеха им. В отговор на търсенето почти ще удвоим градовете, в които имаме присъствие, и увеличаваме броя на школите си с над 40% спрямо 2018 г. За да продължаваме да подготвяме все повече деца за професиите на бъдещето, разчитаме на подкрепата на общини, фондации, бизнеси, училища и индивидуални дарители“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Кандидатстване и обучение

От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да избират между школите в цялата страна. Необходимо е да кандидатстват онлайн през септември и да се явят на входен тест.

Учениците в 1-3 клас могат да се обучават в София, като записването ще отвори през октомври и ще бъде достъпно до запълване на свободните места.

Интерактивните обучения развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Те се водят от опитни преподаватели и специалисти по утвърдена методология и формат, съобразен с възрастта на участниците. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

Програми за всички възрасти

• Обучения за 8-12 клас - организират се в София и страната. С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 3 програми: „Дигитални науки“, в която научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях, докато опознават най-новите технологии; „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри; „Разработка на уеб приложения“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени сайтове.

• Обучения за 4-7 клас - провеждат се в София и страната, а учениците могат да избират между 3 програми - „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват; „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни игри; „Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика.

• Работилници по програмиране за 1-3 клас – организирани от CoderDojo България в партньорство с Училищна Телерик Академия. В тях децата се научават да създават интерактивни игри и приложения под менторството на опитни доброволци. Провеждат се в обучителния център на Академията в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови