Световните сили и Иран постигнаха съгласие за ядрената програма

OFFNews 02 април 2015 в 22:34 4242 6

Световните сили и Иран постигнаха рамково споразумение за ограничаване на иранската ядрената програма, обяви в Лозана върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава Reuters.

Тя обясни, че днес са били договорени ключовите параметри на бъдещо окончателно споразумение, което първо ще трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност на ООН. Очаква се това да се случи до 30 юни.

Иран силно ще ограничи ядрената програма, а в замяна санкциите на ЕС и САЩ постепенно ще бъдат вдигнати и страната ще се върне в световната икономика.

Ако това се случи, дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години.

"Голям ден. Европейският съюз, групата 5+1 и Иран имат параметрите за  решаване на основните въпроси за ядрената програма. Скоро подновяваме работата за окончателно споразумение", написа в Twitter държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Договорено е Иран да намали броя на центрофугите за обогатяване на уран от сегашните 19 000 на 6000.

„ЕС ще спре действието на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената програма, а САЩ ще прекратят действието на всички свързани с ядрената програма допълнителни икономически и финансови санкции едновременно с верифицирането на ключовите ядрени ангажименти на Иран пред МААЕ“, се казва в съобщение на Могерини за резултатите от преговорите в Лозана.

Иранският президент Хасан Рухани също заяви, че е постигната договореност по „ключови параметри” на преговорите в Лозана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews