САЩ се завръщат в Съвета по правата на човека на ООН

Ще се обсъждат ситуацията в Мианмар, както и китайските репресии над уйгурите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 февруари 2021 в 13:17 816 0

Снимка pixabay

Съветът по правата на човека на ООН откри първата си среща на най-високо равнище за 2021 г. на фона на нарастващите опасения по проблеми като военния преврат в Мианмар, ареста на лидера на опозицията Алексей Навални в Русия и ситуацията с човешките правата в страни като Етиопия и Шри Ланка.

Четириседмичната сесия в Съвета по правата на човека, започваща в понеделник, привлече няколко президенти и министър-председатели към „сегмента на високо ниво“, а президентът на Венецуела Николас Мадуро, чието правителство проведе жестоки репресии срещу опозиционно настроените, трябваше да говори пред съвета.

Съединените щати подновяват участието си в съвета след 2,5-годишно отсъствие по време на мандата на бившия президент Доналд Тръмп.

Притесненията относно отношението на Китай към мюсюлманските уйгури, натискът от правителството на Етиопия към региона Тиграй и спонсорираното от държавата насилие в страни, включително Никарагуа, вероятно ще бъдат обсъдени по време на сесията.

„Всички краища на света страдат от болестта на нарушаването на правата на човека“, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Военният преврат и репресиите срещу протестиращите в Мианмар от началото на февруари бяха сред най-належащите въпроси в дневния ред на съвета.

Сесията ще се провежда почти изцяло онлайн. Това се случва в момент, когато борбата срещу COVID-19 се превърна в претекст от някои правителства за ограничаване на правата на човека и влоши неравенството между половете и крайната бедност - дори когато усилията за ваксинация се извършват до голяма степен в най-богатите страни в света.

Кенет Рот, директор на Хюман Райтс Уоч, цитира примера на унгарския премиер Виктор Орбан, който за известно време завзе властта и управлява с указ без парламентарно законодателство.

"Друг пример бяха неотдавнашните избори в Уганда, където президентът [Йоуери] Мусевени използва пандемията като претекст, за да спре кампанията на основния си опонент, Боби Уайн," каза той. "Многократното използване на смъртоносно насилие, арестуването на хора, многократните арести, публичният побой над Боби Уайн. Знаете ли, много от това беше просто използване на пандемията като претекст. "

Гутериш също така осъди расизма, дискриминацията, ксенофобията и „транснационалната заплаха“ от идеите за върховенство на белите и неонацистките движения - като каза, че такива групи са „замесени в подхранване на омразата“.

„Твърде често тези групи на омраза се приветстват от хора на отговорни позиции по начини, които неотдавна се смятаха за немислими“, добави той, без да уточнява.

Към западните министри на външните работи, включително Хайко Маас от Германия и Доминик Рааб от Великобритания, се очаква да се присъедини и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Тръмп изтегли САЩ от съвета поради опасения, че той е прекалено фокусиран върху Израел и приема твърде много автократичните режими, които редовно нарушават правата на човека - цитирайки по-специално Венецуела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови