Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Пускат децата в Израел на училище

OFFNews 15 май 2020 в 13:24 2521 0

Децата в Израел може да тръгнат отново на училище или на ясла, съобщи вчера премиерът Бенямин Нетаняху. Решението е поредната стъпка в облекчаването на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки, предаде Ройтерс.

Израел, който е с население 9 милиона души, е потвърдил 16 579 заразени с новия коронавирус, в това число 265 починали. Тъй като през последните седмици среднодневният брой на новите заразени достигна плато, страната отмени забраните за масови събирания, облекчи условията за пътуване и отвори търговските центрове и пазарите.

От 3 май започна частично отваряне на училищата, като първите три класа от началните училища и последните два от гимназиите бяха преразпределени в паралелки до 15 ученици заради изискванията за физическо дистанциране. Седмица по-късно заработиха и детските градини.

Нетаняху съобщи в писмено изявление, че от неделя всички деца може да се върнат в училище на доброволен принцип. Тези, които живеят в огнища на зараза обаче, ще трябва да си стоят у дома засега.

Поради инструкциите за физическо дистанциране, поддържане на подходяща хигиена и носене на маски от децата от четвърти клас нагоре, общините решават кога да отвори дадено училище на тяхна територия, каза Нетаняху.

Още в средата на април подобни мерки обявиха в Дания, където беше позволено на деца на възраст до 11 г. да се върнат в яслите, детските градини и училищата. Страната бе сред първите, наложили ограничения срещу заразата. Всички градини и училища бяха затворени на 12 март. Изискването е децата да стоят на два метра разстояние в час.

По-късно училищата в Саксония, Берлин и Бранденбург, Германия, възобновиха учебния процес за по-големите ученици, които се явяват или готвят за изпити. В други провинции учебните занятия се възобновиха поетапно.

Преди дни властите в Нидерландия и Швейцария също отвориха вратите на училищата. Детските градини работят без ограничения. В началните училища всеки клас е разделен на две групи, със занятия в различни дни. В останалото време децата продължават обучението си дистанционно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови