Китайският университет в Хонконг се разграничи от студентския си съвет, обвинява го в пропаганда

OFFNews 26 февруари 2021 в 11:01 1283 0

Снимка Wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Китайският университет в Хонконг оттегли признаването на своя собствен студентски съвет, като заяви, че критиките, отправени от новоизбраните лидери на съвета към закона за националната сигурност, може да са били незаконни.

Организацията е обвинена, че е „експлоатирала кампуса“ за „политическа пропаганда“, което поражда допълнителни съмнения относно академичната и политическата свобода в азиатския финансов център, след като Пекин наложи нов закон за сигурността през юни.

Студентите бяха начело на масовите продемократични протести през 2019 г. и властите се стремят да премахнат несъгласието в училищата и университетите, които Пекин и градските власти обвиняват в насърчаване на антиправителствени настроения.

Лидерите на съвета „отправят фалшиви обвинения срещу университета и експлоатират кампуса за политическата си пропаганда, която (...) донесе лоша репутация на университета“, се казва в изявление на университета късно в четвъртък.

На пресконференция през нощта ръководителят на съвета Исак Лам, на 20 години, каза: „Ще продължим да преследваме демокрацията и свободата въпреки репресиите“.

В своя манифест новоизбраният изпълнителен комитет на съвета обвинява университета в „привързаност към режима“ и обещава да се бори с него, като заявява, че законът за сигурността нарушава основните човешки права и свободи.

След избора в сряда университетът, който се класира на 13-то място в Азия и на 43-то място в света според уебсайта си, заяви, че ще спре да събира такси от името на съвета.

Също така ще е необходимо студентската организация да се регистрира като независима общност, която да поеме юридическа отговорност за себе си. Членовете на съвета ще бъдат отстранени и от всички останали длъжности в университетските комитети.

Връзките между университета и съвета вече бяха влошени преди избора. Университетът беше извикал полиция след конфликт със студенти заради проверки за сигурност и неофициална церемония по дипломирането, която се превърна в протест.

Миналият ноември десетки завършващи студенти, излязоха на мирен протест в кампуса, носейки антиправителствени плакати и скандиращи лозунги за демокрация.

Девет души бяха арестувани по време на протеста, четирима по подозрение за нарушаване на новия закон, който определя наказания доживотен затвор за всичко, което Китай смята за подривна дейност, тероризъм или тайно споразумение с чужди сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови