Китай отменя безвизовото пътуване до Хонконг и Макао за дипломати от САЩ

OFFNews 10 декември 2020 в 14:48 1613 0

Снимка Архив

Китай отменя безвизовото пътуване за дипломати от САЩ до Хонконг и Макао, ще се наложат и санкции като замразяване на активи и забрана за пътуване до Китай на представители на властите, неправителствени организации и семействата им, съобщи Ройтерс. 

Решението идва дни, след като САЩ наложи финансови санкции и забрана за пътуване на 14 китайски официални представители заради предполагаемата им роля в дисквалификацията от Пекин на избрани опозиционни депутати в парламента на Хонконг миналия месец. Още тогава Китай заяви, че ще предприеме реципрочни мерки.

Говорителят на външното министерство Хуа Чунинг заяви, че санкциите се налагат заради "гнусното" поведение на САЩ за Хонконг. Чунинг призова САЩ да не вървят по този "опасен и погрешен път". 

Все още не се знаят имената на санкционираните, но става дума за конгресмени, представители на организации и американци, заемащи неназовани официални длъжности.

Не е известно и кога мерките ще бъдат въведени. 

Действията на САЩ от мнозина се възприемат като усилие на президента Доналд Тръмп да утвърди политиката си към Китай от последните четири години и тя да остане като наследство, от което наследникът му Джо Байдън трудно ще се откаже. 

През август Тръмп санкционира управителя на Хонконг Кари Лам, известна с пропекинските си позиции, както и други лица в Хонконг заради посегателството срещу свободите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!