62 протестиращи са арестувани в Хонконг след непозволена демонстрация

OFFNews 01 октомври 2020 в 16:34 1974 0

Снимка Pixabay

Хонконгската полиция е арестувала 62 души за участие в непозволена демонстрация, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Протестът се случва на националния празник на Китай - 1 октомври, на който се отбелязва годишнина от основаването на Китайската народна република.

Арестувани са 46 мъже и 16 жени, които скандирали демократични лозунги и отказали да изпълнят полицейската заповед и да се разпръснат. Сред тях има и двама областни съветници, пише Асошиейтед прес.

По-рано през деня се появиха призиви за участие в протестите в социалните мрежи, след което в един от популярните търговски квартали се появиха тълпи от демонстранти. Те скандирали “разпуснете полицията”, “освободете Хонконг” и “революцията на нашето време”. Тези лозунги са забранени от хонконгското правителство.

В същото време на приема за националния празник лидерът на Хонконг Кари Лам заяви, че “стабилността е възстановена и националната сигурност е защитена”, благодарение на новия закон. В него са предвидени строги наказания за подривна, сепаратистка и терористична дейност.

Протестът на 1 октомври в Хонконг е емблематичен за недоволството на местните хора към Пекин след връщането на бившата британска колония под китайско управление през 1997 г. Към момента заради мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 мащабните демонстрации са забранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews